Categorieën
Algemeen

Lutineprijs naar Joris Jan Hellevoort

De Lutineprijs is dit jaar toegekend aan Joris Jan Hellevoort uit De Bilt.

In de jaren ’70 is de Lutineprijs door de gemeente Terschelling in het leven geroepen om auteurs te belonen die een publicatie doen over het eiland. Wel is daarbij vastgesteld dat de publicatie van goede kwaliteit moet zijn en de kennis over Terschelling wezenlijk moet vergroten. Ook kan iemand de prijs maar één keer winnen.

In 2015 en 2016 werd de prijs niet uitgereikt, omdat niemand aan de voorwaarden kon voldoen. Dit jaar heeft de jury de heer Hellevoort voorgedragen bij de gemeente.

Hellevoort krijgt de prijs voor zijn boek ‘De Droevigers, familie van Sil de Strandjutter’. Het boek, met als ondertitel ‘Een Terschellinger familiegeschiedenis, 1716-1921’ gaat over de ‘echte’ familie van Sil de Strandjutter.

“Een boeiende geschiedenis, vertelt in zes generaties eilanders. Een geschiedenis van zeevaarders en boeren, van jutters en notabelen. Alles gebaseerd op de feiten maar doorspekt met verhalen waarbij de auteur je meeneemt langs het leven van de gewone eilanders met ongewone verhalen”, luidt de omschrijving van het boek.

“Het is de verdienste van Hellevoort dat hij het verhaal van zijn voorouders op boeiende wijze weet te brengen. De auteur probeert in de huid van de personen uit zijn boek te kruipen, maar blijft zich baseren op archiefstukken en herinneringen. Hij schetst uitgebreid de context van het leven op het oostelijk deel van Terschelling”, stelt de gemeente.

Hellevoort is 47 jaar oud en is deels opgegroeid op het eiland. De uitreiking van de prijs vindt later dit jaar plaats.

de Droevigers

-- Advertentie --