Categorieën
Algemeen

Doeksen compenseert btw op kaartjes in 2018

Vanaf 1 januari 2018 zullen overtochten van Rederij Doeksen met 6% btw belast worden, maar passagiers gaan voorlopig niet meer betalen.

De rederijen op het Wad maken gebruik van twee regelingen rond de btw: de btw-vrijstelling voor veerdiensten, waardoor geen btw wordt toegepast op de tickets, en de btw-vrijstelling voor niet uitgaande zeeschepen, waardoor 0% btw geldt voor veel onderhoudswerkzaamheden en zelfs de aanschaf van nieuwe schepen.

Rond Prinsjesdag van dit jaar werd bekend dat de Europese Commissie de overheid op de vingers heeft getikt over die laatste regeling. Nederland hanteerde tot nu toe als voorwaarde voor het gebruik van de btw-vrijstelling dat schepen aantoonbaar gebouwd en gecertificeerd moesten zijn voor gebruik op volle zee, maar van de Europese Commissie mag dat niet meer. Die eist dat schepen ook daadwerkelijk geregeld buiten de 12-mijlszone komen, waardoor de regeling niet meer toegepast kan worden op de waddenveren.

Rederijen en eilandgemeenten reageerden geschokt op de mededeling, met name omdat deze al per 1 januari 2018 aangepast wordt. In de afgelopen maand is wel overleg gevoerd tussen alle betrokken partijen, maar uitstel is niet meer mogelijk.

De aanpassing van de regeling zorgt ervoor dat Rederij Doeksen naast hogere onderhoudskosten ook geconfronteerd wordt met 9 tot 10 miljoen euro aan btw die alsnog betaald moet worden over de aanschaf van de twee nieuwe veerboten die momenteel in Vietnam in aanbouw zijn.

Omdat de reder deze kosten niet mag aftrekken zolang er nog gebruik gemaakt wordt van de btw-vrijstelling op de tickets voor passagiers, zegt Doeksen genoodzaakt te zijn vanaf 1 januari 6% btw in te voeren.

Voorlopig zal de rederij die kosten wel compenseren, door de tarieven zodanig te verlagen dat de totale prijs in 2018 hetzelfde blijft. Doeksen zegt dit te doen omdat de tarieven al door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu zijn goedgekeurd en de invoer van btw ook voor passagiers onverwacht is.

De verhoging van 6 naar 9% btw, die het nieuwe kabinet van plan is in te voeren, zal wel doorbelast worden aan passagiers.

-- Advertentie --