De roestige paravaan ligt op het strand

Duitse paravaan gevonden op Terschelling

Vrijwilligers van Bunkermuseum Terschelling hebben een Duitse paravaan gevonden tussen paal 27 en 28. Het toestel kwam tevoorschijn door duinafslag.

Een paravaan is een torpedovormig object dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is uitgevonden door de Britse marine en gesleept kon worden door schepen. De paravaan was ontworpen om ankerlijnen of kettingen van zeemijnen door te snijden, zodat deze boven kwamen drijven.

Het exemplaar dat nu op Terschelling boven is gekomen, is van Duitse komaf. De vrijwilligers hebben het object uitgegraven en leeggespoten, waarna bleek dat deze van binnen nog in prima conditie is. De vondst krijgt een plekje op het terrein van het bunkermuseum, de Tigerstelling nabij West.

Foto’s: Facebookpagina Bunkermuseum Terschelling.

De roestige paravaan wordt opgegraven door twee mannen

 

Binnenzijde van de paravaan, een lege ijzeren torpedo

 

Een foto van een paravaan in oorlogstijd, op het strand