Categorieën
Algemeen

Containers overboord boven Wadden – UPDATE

Het onder Panamese vlag varende containerschip MSC Zoe is vannacht zo’n 30 270 containers verloren op de Noordzee. Dat meldt de Kustwacht vanmorgen.

Op de Noordzee stond vannacht een stevige wind, windkracht 8 tot 9, met golven tot 5 meter. Boven het Duitse eiland Borkum ging het mis voor de MSC Zoe en sloegen naar schatting zo’n 30 270 containers overboord.

Door de stroming en de wind komen deze containers richting de Nederlandse Waddeneilanden. De eerste containers zijn vanmorgen al aangespoeld op Vlieland en op Terschelling rond paal 18.

Volgens de Kustwacht zitten er in de eerste aangespoelde containers vooral auto-onderdelen en speelgoed. De bemanning van het containerschip is nog bezig met inventariseren welke containers precies verdwenen zijn en wat de inhoud is.

Het Kustwachtvliegtuig vliegt boven het gebied om zoveel mogelijk containers te lokaliseren. Voor de eilander jutters lijkt het in ieder geval een mooie dag te worden.

UPDATE (02-01 15:00)
De Kustwacht heeft inmiddels bevestigd dat het containerschip geen 30, zoals vanmorgen werd gedacht, maar 270 containers is verloren op de Noordzee.

Er zijn inmiddels 21 containers aangespoeld, verspreid over Vlieland, Terschelling en Ameland. De Kustwacht maakt zich zorgen over ten minste 3 containers die organisch peroxide bevatten, een gevaarlijke stof. Deze containers zijn nog niet gelokaliseerd en mensen worden dan ook opgeroepen goed uit te kijken en het spul niet aan te raken.

De containers met gevaarlijke stoffen zijn als volgt te herkennen:
– Gele container met nummer: MSCU3713629
– Blauwe container met nummer: CXDU2077321
– Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

Naast het vele jutplezier op de eilanden zorgt het incident ook voor flinke milieuschade. De zee, het strand, en de duinen liggen bezaaid met plastic en piepschuim dat als verpakkingsmateriaal in de containers zat. Dit afval waait en drijft ook de Waddenzee in.

Het opruimen van alle containers en losgeslagen inhoud gaat nog lang duren. De kosten hiervan zullen worden verhaald op de rederij.


-- Advertentie --