Categorieën
Algemeen

Drukte op het strand, waarschuwing voor gevaarlijke stoffen

Het is een drukte van belang op de stranden van Vlieland en Terschelling, waar massaal gejut wordt. De buit komt uit vannacht overboord geslagen containers.

Het strand ligt bezaaid met uiteenlopende zaken als portemonnee’s, lampen, speelgoed, elektronica en auto-onderdelen. Zelfs TV’s worden gretig in auto’s geladen, al zijn die waardeloos geworden door het zoute zeewater.

Drie containers zijn nog gesloten aangespoeld op het eiland, deze worden door de politie veiliggesteld en later door de gemeente opgeslagen. Al het losse materiaal mag door jutters meegenomen worden.

Naast intact gebleven producten ligt het strand inmiddels ook vol met stukken piepschuim en ander kapot verpakkingsmateriaal. Ook aan de Waddenzijde is al piepschuim langs de dijk aangetroffen.

Intussen hebben de hulpdiensten een GRIP2-situatie afgekondigd na waarschuwingen van de Kustwacht. In 3 van de verloren containers zitten vaten met organisch peroxide. Het is momenteel nog niet duidelijk waar deze zich bevinden en welk type peroxide het precies betreft. Kustwacht en hulpdiensten roepen mensen op het spul bij aantreffen nooit aan te raken en de hulpdiensten te bellen.

De kosten voor al het opruimwerk worden verhaald op de rederij die de containers is verloren.

-- Advertentie --