Containers MSC Zoe

Minister bezoekt vandaag Terschelling

Minister Cora van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Dit doet ze in verband met de containerramp.

Het is voor het eerst dat een bewindspersoon de Wadden bezoekt na de containerramp van vorige week. De minister was wel van plan afgelopen zondag naar Schiermonnikoog te gaan, maar moest dat op het laatste moment afzeggen.

Rijkswaterstaat heeft deze week per helikopter een inspectievlucht over het Waddengebied gemaakt, om te kijken of de storm van begin deze week veel extra schade heeft opgeleverd. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Langs de Groninger kust heeft de rijksdienst drones ingezet om de kwelders te inspecteren op plastic.

De focus verschuift nu van het opruimen van de stranden naar het daadwerkelijk bergen van de containers. Na de laatste inspecties aan boord van MSC Zoe, het containerschip dat de containers vorige week verloor, is de hoeveelheid verloren containers opnieuw verhoogd, nu naar 291 stuks totaal.

Met behulp van sonar zijn er al circa 220 gelokaliseerd op de bodem van de Noordzee, een deel is nog zoek. Afgelopen dagen was het weer te slecht om verder te scannen. Maandag zijn er wel 2 containers geborgen om te verifiëren of de sonarbeelden kloppen. Deze bleken leeg te zijn.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels overleg gehad met rederij MSC en andere betrokken partijen en hoopt snel van start te kunnen gaan met het bergen van gelokaliseerde containers.

Daarnaast heeft de Rijksdienst laten weten in samenwerking met de Waddenacademie een onderzoek te starten naar de (middel)langetermijneffecten van de plasticverontreiniging in het Waddengebied. Volgens zeehondenopvang Pieterburen zijn er tot nu toe niet meer dode zeehonden gevonden dan normaal, maar de situatie wordt wel in de gaten gehouden.

De Veiligheidsregio Fryslân heeft de situatie inmiddels opgeschaald naar GRIP 4.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --