Categorieën
Algemeen

Overgrote deel containers gelokaliseerd

Het is Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen gelukt het overgrote deel van de overboord geslagen containers te lokaliseren. Dat meldt RTV Noord vandaag.

Van de zeker 277 containers die begin deze week overboord zijn geslagen op de Noordzee, heeft Rijkswaterstaat er 220 weten te lokaliseren. Twintig stuks waren eerder al gelokaliseerd of inmiddels aangespoeld.

Het MS Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, en twee particuliere schepen ingezet door de reder van het containerschip hebben de bodem van de Noordzee onderzocht met sonar. Er zijn containers aangetroffen in het gebied boven Terschelling tot aan Schiermonnikoog. De bemanning van MSC Zoe, het containerschip dat de containers verloor, had pas in Duitse wateren door dat er containers verdwenen waren.

Het Zwitserse MSC en de betrokken verzekeringsmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het bergen van de gelokaliseerde containers. Deze partijen betalen ook alle andere opruimwerkzaamheden.

Vandaag spoelde er op de eilanden relatief weinig afval aan, maar de schaal van de problemen wordt wel steeds duidelijker, nu ook aan de Friese en Groninger waddenkust en op zandbanken steeds meer groot en klein afval wordt gevonden.

Voor aankomende week wordt stormachtig weer voorspeld, in combinatie met springtij (extra hoog water). De angst bestaat dat daarbij weer grote hoeveelheden afval vrijkomt uit de gezonken containers.

https://twitter.com/WElverdink/status/1081577459865346048
-- Advertentie --