Categorieën
Algemeen

Ook in 2021 nog geen Fjoertoer

De Fjoertoer, het wandelevenement op Terschelling, zal ook in 2021 niet doorgaan. De editie van 2020 was al eerder geschrapt vanwege COVID-19.

Vandaag maakte de organisatie bekend om dezelfde reden ook de editie van 2021 niet door te laten gaan. De onzekerheid over het tijdspad van het coronavirus is een te groot financieel risico voor de organisatoren.

“Normaliter waren we inmiddels al begonnen met de voorbereidingen voor de Fjoertoer. Afspraken maken met kunstenaars, met sponsoren, met leveranciers, accommodatieverstrekkers, met de gemeente over de vergunning, etc. Een dergelijk grootschalig evenement vraagt nou eenmaal een ruime voorbereidingstijd”, schrijft de Fjoertoer-organisatie op de website.

“Maar we kunnen op dit moment niemand de garantie geven dat de Fjoertoer door kan gaan volgend jaar. En stel dat we alles in gang zetten, inclusief de inschrijving, en in januari of februari blijkt het toch weer onmogelijk te zijn. Dan moeten we weer iedereen teleurstellen en weer alles terugdraaien. En dat risico willen en kunnen we, ook uit financieel oogpunt, niet nemen”.

Het inschrijfmoment verplaatsen naar begin 2021 ziet de organisatie ook niet als optie. “Dan is er een grote kans dat veel accommodaties op het eiland inmiddels bezet zijn door ‘gewone’ eilandgasten. Juist nu, in deze tijden van corona, is Terschelling populairder dan ooit. Fjoertoer-deelnemers zouden zich dan wel in kunnen schrijven, maar vergeefs op zoek gaan naar beschikbare accommodatie.”

Omdat deelnemers grotendeels in het donker moeten wandelen, is de zomer niet geschikt door de lange dagen. De herfst ziet de organisatie ook niet zitten, omdat er in die periode al veel activiteit is op het eiland.

De datum voor de nu eerstvolgende editie is wel direct bekend gemaakt door de organisatie. De veertiende editie van de Fjoertoer zal plaatsvinden op zaterdag 26 maart 2022.

Oerol, het grote festival dat afgelopen juni ook niet door kon gaan, zou eind oktober een mini-editie krijgen. Vorige week maakte de organisatie daarvan al bekend dat die ook niet door kon gaan, door de verscherpte coronamaatregelen.

-- Advertentie --