Categorieën
Algemeen

Brandaris krijgt dinsdag steigers

De Brandaris wordt volgende week dinsdag voorzien van steigers rond de top. De steigers worden met een kraan omhoog getakeld.

Vorige maand is de Friso Bouwgroep begonnen aan een ingrijpende renovatie van de oudste vuurtoren van Nederland. Bijna de volledige opbouw van de toren, waar normaal gesproken de vuurtorenwachters zitten, wordt vervangen. Dakbedekking en kozijnen worden vervangen en van binnen wordt de ruimte compleet nieuw ingericht.

WâldNet schrijft dat Jansma Burdaard de opdracht heeft gekregen nieuwe kunststof kozijnen te plaatsen op de toren. De toren valt in de allerzwaarste windcategorie van het land en Jansma laat tegenover WâldNet weten trots te zijn dat een historisch gebouw kunststof kozijnen krijgt. “Onze producten hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel in kwalitatief als esthetisch opzicht. Uiterlijke verschillen met hardhouten kozijnen zijn er nauwelijks meer. En kunststof verweert en verrot niet, een groot voordeel ten opzichte van hout. Duurzaamheid en de nagenoeg verwaarloosbare onderhoudskosten zijn voor onze opdrachtgevers vaak doorslaggevende argumenten om voor kunststof te kiezen”

Een grote kraan zal komende dinsdag naar het eiland komen om de hangende steigers naar de top van de Brandaris te tillen. Dit kan alleen met windkracht 3 of minder, heeft projectleider Radboud Poortvliet aan de Leeuwarder Courant laten weten. De steigers blijven zo’n drie tot vier weken aan de toren hangen.

De renovatiewerkzaamheden nemen in totaal zo’n half jaar in beslag. Tot die tijd verblijven de vuurtorenwachters in een tijdelijk onderkomen op het Seinpaalduin.

-- Advertentie --