Categorieën
Algemeen

Vertragingen door kapotte brandstofpomp Spathoek

De Spathoek van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) vaart sinds afgelopen donderdag met flinke vertragingen en moest enkele keren gesleept worden. De Leeuwarder Courant schrijft vandaag dat een kapotte aandrijfas de oorzaak is. De problemen zouden veroorzaakt worden door een kapotte brandstofpomp in de stuurboordmotor.

De problemen begonnen voor de rederij donderdagmiddag, toen één van de hoofdmotoren uitviel tijdens de overtocht van Terschelling naar Harlingen. De Hurricane van Rederij Noordgat schoot toen te hulp en heeft de Spathoek naar de haven van Harlingen gesleept.

De afvaart van Harlingen naar Terschelling op vrijdagochtend kon de Spathoek wel zelfstandig uitvoeren, maar in de middag moest de Hurricane opnieuw bijspringen en heeft het schip begeleid naar Harlingen en vervolgens terug naar Terschelling. Daar kwam het met een uur vertraging aan en was uiteindelijk pas na tien uur ’s avonds terug in Harlingen, door de flink langere vaartijden. Die laatste tocht van Terschelling naar Harlingen kon door gunstige stroming zelfstandig gedaan worden.

De Leeuwarder Courant schrijft vandaag dat een kapotte aandrijfas het probleem is, die nog niet vervangen kon worden. Voor vandaag stelde de EVT een aangepaste dienstregeling in, de ochtendafvaart vertrok drie kwartier eerder (11:00 vanuit Harlingen) en wordt begeleid door de Hurricane, de middagvaart is geschrapt. Voor zondag en maandag zijn nog geen wijzigingen in de dienstregeling aangekondigd.

Problemen door overschrijding van de venstertijden zal de rederij waarschijnlijk niet krijgen, omdat een rechter begin december besloot dat een boete niet opgelegd mag worden na een motorstoring. Volgens de rechter is er dan sprake van overmacht.

Van dinsdag 7 tot en met 30 januari gaat de Spathoek naar de werf voor regulier en gepland onderhoud, dan kan ook de aandrijfas brandstofpomp vervangen worden. De rederij beschikt niet over een reserveschip dat de diensten van de Spathoek over kan nemen. De Stortemelk, die voor de komst van de Spathoek als veerboot ingezet werd, ligt nog wel in de Terschellinger haven maar lijkt in de huidige staat niet inzetbaar.

Vanaf 1 februari 2014 mag de EVT niet langer gebruik maken van de aanleginrichtingen in Harlingen en Terschelling, werd begin deze week duidelijk na uitspraak van de rechter. Er loopt nog een zaak van de EVT om deze beslissing terug te draaien.

-- Advertentie --