Categorieën
Algemeen

Zitting Europees Hof geeft EVT vertrouwen

De eerste zitting van het Europese Hof van Justitie in de concessiezaak was deze week en de Eigen Veerdienst Terschelling laat aan Omrop Fryslân weten vertrouwen te hebben in de uitkomst.

De concessie Waddenveren werd enkele jaren geleden onderhands gegund aan de zittende rederijen, maar de EVT tekende bezwaar aan tegen die beslissing. Uiteindelijk is de zaak terechtgekomen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat het Europese Hof om advies gevraagd heeft. De uiteindelijke uitspraak van het CBb wordt in 2015 verwacht. Deze uitspraak is de allerlaatste mogelijkheid voor de rederij.

Tegenover Omrop Fryslân laat EVT-directeur Erwin Rob vandaag weten een goed gevoel te hebben na de eerste zitting deze week. Rob gaat er vanuit dat het Hof zal beslissen dat de concessies openbaar aanbesteed moeten worden.

Het Rijk heeft de Waddenzee aangemerkt als binnenwater, waar een verplichting voor het openbaar aanbesteden van vervoer over zee niet geldt. In onze buurlanden wordt de Waddenzee wel aangemerkt als een zee en Rob is ervan overtuigd dat het onmogelijk is dat een zee bij de grens in een binnenwater veranderd.

Volgende week doet een rechter in Den Haag uitspraak in een andere zaak, waarin beslist moet worden of de EVT vanaf 1 februari aanstaande nog mag varen of niet.

-- Advertentie --