Categorieën
Algemeen

Geld van Nationale Postcode Loterij voor poldervogels

De Nationale Postcode Loterij heeft het Terschellinger project ‘PolderPracht’ gesteund met 2,3 miljoen euro. Dat werd tijdens het Goed Geld Gala 2014 bekendgemaakt.

Het geld moet ingezet gaan worden om zo’n 40 procent van de Terschellinger polder om te zetten in natuurpolder. De polder moet op die manier aantrekkelijker gemaakt worden voor weidevogels. Ook de Terschellinger Kaasmakerij gaat haar assortiment uitbreiden met natuurproducten uit de polder.

“De polder van Terschelling dreigt als uniek weidevogelgebied te verdwijnen. Nu nog is de polder broedgebied voor grote aantallen weidevogels. De nabijheid van de Waddenzee, het open karakter van de polder, de grote motivatie van een groep boeren die zich inzet voor de poldernatuur en de afwezigheid van vossen maken het gebied aantrekkelijk voor weidevogels. De polder loopt echter gevaar en dreigt stil en natuurarm te worden door toenemende intensivering en verdere schaalvergroting”, schrijft de Vogelbescherming Nederland over de eilander weilanden.

“Het project PolderPracht Terschelling biedt boeren de kans om duurzaam én profijtelijk te produceren. Boeren die leveren aan de Terschellinger kaasmaker krijgen voor hun melk een beduidend betere en stabielere prijs. In ruil daarvoor bedrijven zij natuurvriendelijke landbouw. Zij zorgen ervoor dat de polder in de lente roze, geel en rood kleurt van de bloemen. Leuk voor de toeristen, maar fantastisch voor naar insecten zoekende weidevogelkuikens”, licht de Vogelbescherming het idee verder toe.

De veranderingen moeten in de komende vier jaar uitgevoerd worden.

-- Advertentie --