Categorieën
Algemeen

Advies aan EU Hof: Waddenzee is een zee

Een adviseur van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft donderdag gezegd dat de Waddenzee wel degelijk een zee is. Nederland ziet de Wadden als binnenvaartgebied. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

Het Europese Hof van Justitie is bezig met vragen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de concessie Waddenveren. De discussie over het type water speelt daar een belangrijke rol in.

De Nederlandse regering heeft de Waddenzee aangemerkt als binnenvaartgebied, waardoor Europese regelgeving over vervoer op zee niet van toepassing is. Op basis daarvan was het voor het Rijk mogelijk de concessie onderhands te gunnen aan de huidige rederij Doeksen en Wagenborg. Buurland Duitsland merkt de Waddenzee wel aan als een zee.

De rechters van het Europees Hof gaan zich nu buigen over de conclusie van de adviseur. Volgens de Leeuwarder Courant worden de adviezen vaak opgevolgd. Na beantwoording van de vragen buigt het CBb zich over een definitieve uitspraak over de concessie Waddenveren. Deze uitspraak wordt in 2015 verwacht.

-- Advertentie --