Categorieën
Algemeen

Terschelling onderzoekt nieuw model drankcontrole

De gemeente Terschelling is met ondernemers op Terschelling en het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) aan het kijken naar een alternatieve invulling van de handhaving drank- en horecawet.

Eind februari voerde het BHBW enkele controles uit bij Terschellinger horecabedrijven. “Uit de controle blijkt dat de naleving van de wettelijke artikelen betreffende controle leeftijden en verstrekken aan 18 minners niet of onvoldoende gebeurt. Ook bleken de controleurs al vroegtijdig te worden herkend als zodanig en werden ze ook niet erg gastvriendelijk ontvangen”, aldus de Gemeente Terschelling.

“De constateringen uit het onderzoek van BHBW worden gebruikt voor inventarisatie doeleinden en niet om te sanctioneren. Het is hierdoor vooruitlopend op het zomerseizoen wel duidelijk dat er acties moeten worden ondernomen”, vervolgt de gemeente. Samen met de ondernemers op het eiland wordt er nu gekeken naar een zelfregulatiemodel. Uit gesprekken moet blijken of hier draagvlak voor is.

Het idee achter het zelfregulatiemodel is dat ondernemers een bepaald geldbedrag inleggen, zo licht Omrop Fryslân toe. Als bij controles door mystery guests blijkt dat de leeftijdsgrens niet nageleefd wordt, raken de ondernemers een deel van deze inleg kwijt. Als het systeem wordt ingevoerd, krijgen de ondernemers geen bezoek meer van NVWA-controleurs en ook geen boetes.

Donderdag bekijkt de gemeente met de ondernemers of er voldoende draagvlak is voor het nieuwe model. Als dat er niet is, volgen er weer reguliere controles.

-- Advertentie --