Categorieën
Algemeen

Schipper: “Wát een eikel”

“Wát een eikel”, dat is het commentaar van schipper Klaas-jelle Koffeman van de FD-281 in de Leeuwarder Courant vandaag. De krant publiceerde vandaag een achtergrondverhaal over visser Jeroen Christiaen.

Zaterdagmorgen om 08:00 sloeg schipper Koffeman alarm toen bleek dat één van zijn vissers, Christiaen, vermist werd. De volledige morgen werd de Waddenzee en een deel van de Noordzee afgezocht door zo’n 80 hulpverleners. Op het hoogtepunt zochten 10 reddingboten van de KNRM, twee helikopters, het Kustwachtvliegtuig, schepen van de Politie, Douane en de Kustwacht en een berger naar de man.

De volgende dag werd duidelijk dat Christiaen helemaal niet van boord gevallen was, maar in België zat. Dinsdag gaf hij zichzelf aan bij de Belgische politie. Naar eigen zeggen vluchtte hij naar zijn vriendin in België, om een celstraf te ontlopen. De politie zou hem in Harlingen hebben opgewacht. “Allemaal onzin”, stelt schipper Koffeman vandaag in de Leeuwarder.

Koffeman ontdekte dat Christiaen bijna een volledige dag verstopt heeft gezeten onder zijn bed, achter schotten. Hij lag op een berg kleding, met knakworst en twee blikken Smac. Door een klein roostertje hield hij in de gaten hoe de politie onderzoek deed in zijn hut. Toen de kust vrij was, vluchtte de man naar België.

“Het is een leugen dat ik de politie wilde bellen”, zegt Koffeman in de Leeuwarder Courant. “Maar Jeroen wist dat ik zaterdag na terugkomst met hem wilde praten over een diefstal op Urk.” Christiaen zou een pinpas gestolen hebben. Koffeman vermoedt dat de man in paniek geraakt is, omdat hij de overige bemanningsleden over het incident hoorde spreken.

De visser neemt het de schipper kwalijk, en smste volgens de Leeuwarder Courant “Dit is een koekje van eigen deeg”. De Leeuwarder zocht contact met eerdere werkgevers van de man. Allen noemen Christiaen een harde werker, maar moeilijk te handhaven. “Jeugddetentie. Hij vertelde ook dat zijn vader visserman was maar verdronk voor de Belgische kust”, aldus de schipper van de PH-63.

Diezelfde vader belde dinsdagmiddag echter naar Koffeman, om te melden dat zijn zoon ruim vijftig overtredingen op zijn naam heeft staan. “Vijftig keer in overtreding? Dat kan wel. Jeroen heeft vroeger een groot dossier opgebouwd. Inbraken vooral. Maar dat moest hij doen van zijn vader. Al wat Jeroen geworden is, komt door hem”, zegt de broer van de visser, Eli, in de Leeuwarder.

De kosten die gemaakt zijn bij de massale inzet van hulpdiensten zullen zeer waarschijnlijk verhaald worden op Christiaen.

Foto van de schuilplaats van Christiaen. © Leeuwarder Courant/ Catrinus van der Veen
Verstopplek Visser

-- Advertentie --