Categorieën
Algemeen

Definitief geen muziekpodium meer op Groene Strand

Dit jaar zal er op Oerol geen muziekpodium meer zijn op het Groene Strand. De organisatie had het voornemen al langer, maar neemt nu definitief de beslissing.

Het podium op het Groene Strand is een enorm populair onderdeel van het festival en het voornemen om het podium te verhuizen kon dan ook rekenen op een stroom aan verontwaardigde reacties. De organisatie heeft nu toch besloten de verandering door te zetten. “Oerol wil het festival inzetten als laboratorium van grote projecten. Dat vraagt ruimte en context. Het unieke decor van het Groene Strand en de Noordsvaarder is als kraamkamer van de Waddenzee bij uitstek geschikt om experimenten van verschillende stadia te tonen en te toetsen. Door deze nieuwe toekomstlijn van Oerol een prominente plek te geven, kunnen bezoekers de ontwikkelingen in deze ‘toonkamer’ op de voet volgen”, aldus de organisatie.

“2014 is het eerste laboratoriumjaar om de stappen die Oerol buiten het festival om zet, met jullie te delen. Wadland – een coproductie van Oerol en SLeM op de Noordsvaarder, is het voorbeeld bij uitstek. De gelaagde benadering van Sense of Place maakt dat het ook inspiratiebron dient voor theatermakers en kunstenaars om hun voorstelling, performance of installatie te laten verhouden tot de plek waarvoor ze het maken, soms zelfs in jarenlange voorbereiding. Mooie voorbeelden daarvan zijn de nieuwe producties van Spinvis, van Literair Productiehuis Wintertuin met Strijbos en Van Rijswijk en daarnaast het onderzoekstraject van de Spaanse choreograaf Sharon Fridman.”

De verhuizing houdt niet in dat er geen muziekpodium meer zal zijn op Oerol, want het festival zal een nieuwe locatie inrichting. Het Betonningsterrein, verderop in de haven van West-Terschelling, wordt de nieuwe locatie voor livemuziek. “Het muziekpodium op het Groene Strand is een plek die voor veel bezoekers jarenlang synoniem stond voor hun Oerol-beleving. Die verdienste zullen we opnieuw waar moeten maken, maar een nieuwe stap geeft ook de mogelijkheid om de menselijke maat weer op te zoeken in de muziekprogrammering, en ook hier ruimte te creëren voor onderzoek en experiment en buiten de gebaande paden te denken. Onze zoektocht heeft ons dankzij Rijkswaterstaat gebracht naar De Betonning. Een kleurrijke opslag voor de bewegwijzering voor de scheepvaart op de Waddenzee.”

Oerol zou Oerol niet zijn als er niets speciaals zou gebeuren met het terrein, daarom is ontwerper Theun Mosk gevraagd aan te pakken. “Tijdens Oerol vormen de kolossale boeien een labyrint, met verschillende muziekkamers om te ontdekken, waar je kan luisteren, meedansen of bijpraten; de boeien leiden je over het terrein. De programmering is diverser en spannender. Je kunt genieten van grotere muziekoptredens door bekende namen of je laten meenemen door ontdekkingen van de toekomst”, aldus het festival.

Het nieuwe muziekpodium wordt alleen toegankelijk met speciale entreebandjes.

-- Advertentie --