Categorieën
Algemeen

Gerenoveerde Brandaris officieel heropend (+foto’s)

De zeeverkeerscentrale Brandaris werd vandaag op Terschelling officieel heropend. De afgelopen vijf maanden werd de toren, met name de verkeerscentrale bovenin, grondig gerenoveerd. Tevens onthulde PostNL een nieuwe postzegel met een afbeelding van de toren.

Vorig jaar verhuisden de vuurtorenwachters van de Brandaris naar een tijdelijk onderkomen op het Seinpaalduin, omdat de werkplek bovenop de toren nodig toe was aan een opknapbeurt. Rijkswaterstaat gunde het werk aan Aannemingsmaatschappij Friso die het werk in de afgelopen vijf maanden uitvoerde. De verkeersleiders beschikken nu weer over de modernste technieken waarmee ze 24 uur per dag het scheepvaartverkeer op het Wad en een deel van de Noordzee in de gaten houden en coördineren.

Onderdeel van de renovatie, die zo’n 1,6 miljoen euro gekost heeft, was het vervangen van deuren en kozijnen, het vervangen van de lift, vervanging van het klimaatbeheerssysteem, vervanging van de keuken, vervanging van het sanitair, verbeteren van de brandveiligheid en het verbeteren van het werkcomfort van de verkeersleiders door middel van het vervangen van de desks.

Met name over de nieuwe werkplekken waren de vuurtorenwachters vandaag tijdens de officiële opening zeer te spreken. De desks zijn in hoogte verstelbaar, waardoor de wachters zowel zittend als vroeger, maar ook staand aan de desk hun werk kunnen doen, waarbij ze ook meer zicht naar buiten hebben. Met name het staan bevalt de verkeersleiders na de eerste week erg goed. “De toren en de werkplekken zien er fantastisch uit. Ik ben erg blij dat we weer vanuit onze vertrouwde plek op de toren kunnen werken. Het is de mooiste werkplek van Nederland!”, aldus vuurtorenwachter Nicolette van Berkel.

De zeeverkeersleiders van de Brandaris verhuisden vorige week al naar hun nieuwe werkplek, maar de officiële opening van de toren was vandaag op Terschelling. Hierbij spraken ir. Poel, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat, de heer Dedden, directeur van de Friso Bouwgroep en burgemeester Bats van Terschelling in Hotel NAP lovend over de toren en het renovatieproces.

Ook de heer Van der Wal van postbedrijf PostNL was aanwezig, om de eerste postzegel van een nieuwe serie te overhandigen aan burgemeester Bats. De Brandaris bestaat dit jaar 420 jaar, voor PostNL reden om een postzegel uit te brengen met een afbeelding van de toren.

Het grote spektakel speelde zich in de loop van de middag echter buiten af. De toren, versierd met vlaggen van Rijkswaterstaat en Friso Bouwgroep, vormde het decor van een grote abseilactie. Bastiaan Nagtegaal van Rijkswaterstaat werd onder begeleiding van de politieacademie naar boven getakeld met een ’touwbrommer’, een lijn met grote Nederlandse vlaggen achter zich aan slepend. Eenmaal boven aangekomen overhandigde Nagtegaal de sleutel van de toren aan de zeeverkeersleiders. Deze daalden op hun beurt, met z’n drieën, abseilend bij de toren langs af, waarna ze de sleutel overhandigden aan de heer Poel van Rijkswaterstaat. Samen met burgemeester Bats opende Poel de toren daarna officieel.

Openingsact
[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.795571647128701.1073741833.350677884951415]

Gerenoveerde zeeverkeerscentrale
[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.795573337128532.1073741834.350677884951415]

-- Advertentie --