Categorieën
Algemeen

Bordeel in voormalig ambtswoning burgemeester?

De oud-ambtswoning van de Terschellinger burgemeester is verkocht. De gemeente zette het pand in januari van dit jaar te koop. Maar wordt het nou een bordeel of niet?

In 1970 liet de gemeente Terschelling voor twee ton gulden een bungalow van 158m² met zeven kamers bouwen aan de Burgemeester van Heusdenweg, vlakbij het gemeentehuis. De gemeente zette het huis begin dit jaar te koop, omdat het te groot en te duur werd om in stand te houden als burgemeesterswoning. “Een prachtig plekje, met een uitzicht dat je nooit meer ergens zal vinden. De mooiste ambtswoning van Friesland. Alleen niet meer van deze tijd”, zei oud-burgemeester Visser in januari over het pand.

Nu is het pand, dat een vraagprijs van €750.000 euro had, verkocht aan een verrassende groep investeerders: oud-aandeelhouders van de Eigen Veerdienst Terschelling. Piet Smit, bekend als ‘Piet Olie’, zijn broer en zijn zoon, ex-fietsverhuurder en horeca-exploitant Bernard Haantjes en campingeigenaar Geert van Dieren. De groep betaalde slechts €675.000 voor de bungalow.

“Natuurlijk is dat een schijntje”, zegt Smit in de Leeuwarder Courant. “Dus hebben we het gekocht. De gemeente had er een miljoen voor kunnen vragen. En dan een jaar moeten wachten, maar er was kennelijk haast”.

Op het eiland gonsde het volgens de Leeuwarder Courant van de geruchten: de ex-EVT’ers zouden er een bordeel starten, met één van de mooiste uitzichten van het eiland. Smit lacht het verhaal weg en vertelde de krant dat er andere plannen met het pand zijn. Smit en zijn mede-investeerders willen het pand slopen en bebouwen met een appartementencomplex, half huur en half koop.

“Sinds de verschillen in bestemmingsplannen tussen West en Oost zijn rechtgetrokken, mogen we ook hier 10 meter hoog bouwen. Op 300 vierkante meter. ’t Zal tijd kosten, want we rekenen op weerstand van de gemeente. Omdat wij het zijn. Ook al valt er niet veel tegen in te brengen. Om de tijd te overbruggen, verhuren we de bungalow waarschijnlijk eerst”, aldus Smit.

Alhoewel Smit toegeeft dat ze het pand ook direct weer zouden verkopen, als er een goed bod komt. ‘Even een paar ton opstrijken’, schrijft de Leeuwarder.

Een bordeel zal het dus niet worden, maar waar komt het verhaal dan vandaan? “Pakweg twintig jaar geleden had ik De Roode Leeuw, samen met Piet Huisman, nu van De Rustende Jager in Formerum. We kwamen erachter dat in elke gemeente in Nederland tenminste één bordeelvergunning beschikbaar moest zijn. Piet en ik dachten: die is voor ons. De burgemeester zei bij de afspraak na onze aanvraag:’Gelet op de reputatie van beide heren neem ik aan dat dit een geintje betreft?’ We hebben maar niet doorgezet”, beantwoordt Smit de vraag van de Leeuwarder Courant.

-- Advertentie --