Categorieën
Algemeen

Waterhozen op de Wadden

De Waddeneilanden hebben vanmorgen last van waterhozen. De stranden van Ameland en Schiermonnikoog werden ontruimd, meldt NU.nl. Ook de stranden van Terschelling worden vanaf 11 uur ontruimd.

“Bij zo’n ontruiming moet je je niet te veel voorstellen”, zegt een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. “In de ochtenduren is er meestal maar een handjevol mensen op het strand. Die zijn gewaarschuwd dat er slecht weer op komst is en dat ze beter een veilige plek kunnen zoeken.”

Het KNMI heeft voor de Wadden code geel afgegeven, in verband met de waterhozen. Er trekt een buiengebied over het Wad dat blijft hangen. De Kustwacht waarschuwt watersporters goed op te letten.

Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het relatief warme zeewater. In zo’n hoos kunnen flinke windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. “Daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Maar soms trekken ze het land op. Dan heb je wel een probleem”, legt het KNMI uit aan NU.nl.

Foto boven artikel: Arend Spijker / Twitter.com

-- Advertentie --