KNRM Lifeguards

Nieuwe Lifeguard posten officieel geopend

De nieuwe onderkomens van de KNRM Lifeguards op de stranden van Terschelling zijn gisteren officieel geopend.

Voor de opening van de nieuwe units waren burgemeester Rob Bats, KNRM-directeur Roemer Boogaard en gemeenteambtenaar Evert van Leunen gisteren aanwezig op het strand van Paal 8, schrijft de Leeuwarder Courant.

Voorheen opereerden de strandwachten op Terschelling vanuit de karakteristieke blauwe zeecontainers op het strand. Die waren inmiddels echter doorgerot. “Die waren tien jaar oud. Ze voldeden niet meer aan de KNRM-norm en aan Arbo-eisen”, stelt Van Leunen in de krant.

Begin dit seizoen zijn er op Terschelling daarom drie nieuwe units geplaatst. Deze kosten €50.000 per stuk. De helft is betaald door de gemeente, de andere helft door de provincie. Er is maar liefst drie jaar onderhandeld over de aanschaf.

Het werk als strandwacht op Terschelling lijkt een luizenbaan, maar dat is het zeker niet. “Dat is het beeld wat leeft, maar je moet je acht uur achter elkaar fysiek en mentaal inspannen”, verteld strandwacht Kees van Tongeren (29) aan de Leeuwarder.

Vorig jaar nog kwam een man om het leven toen hij vast kwam te zitten in een mui. De strandwachten en de toegesnelde overige hulpdiensten konden hem niet meer redden.

“Met zulke tegenslagen moet je kunnen omgaan. We praten veel, maar je stelt je er ook op in. Het is onderdeel van het beroep”, stelt Kees. Hij redde tot dusver dertig ‘badgasten’, waarvan er tien vorig jaar. “Toen was de zee heel wild.”

Maar ook puinruimen doen de strandwachten vaak. “Jongeren ruimen hun troep niet op”, verzucht Kees in de krant. Erger vindt hij echter de gemakzuchtige ouders, die hun kinderen zomaar overal laten zwemmen. De strandwachten zetten iedere ochtend een gebied af waarin veilig gezwommen kan worden onder hun toezicht.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --