Categorieën
Algemeen

Scooterrijder onder invloed aangehouden

De politie heeft woensdagmorgen rond 10.10 uur op de Hoofdweg een 23-jarige inwoner van Ureterp proces-verbaal gegeven omdat hij onder invloed van alcohol op zijn bromscooter reed.

De agenten hielden de man staande en roken dat de man alcohol had genuttigd. Hij moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Bij blies 435 ug/l. Aan hem werd een rijverbod van 4 uur opgelegd. De man verklaarde dat de alcohol die nog in zijn bloed zat het resultaat was van een avondje stappen.

Restalcohol is de term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand gemeten kan worden nadat deze persoon een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Het blijkt dat nog steeds veel bestuurders zich hier niet bewust van zijn. Bij gezond personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van ongeveer 1 à 1,5 uur per horecaglas.

Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. De afbraaksnelheid is bij iedereen verschillend. Bij grote hoeveelheden alcohol kan het een volle dag duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is. Drink je bijvoorbeeld zes horecaglazen alcohol dan betekent dit dat alle alcohol pas na zes tot negen uur uit het lichaam verdwenen is. Het is dus mogelijk dat iemand die op een feestje veel gedronken heeft, ook de volgende dag nog niet in staat is om te rijden.

-- Advertentie --