Categorieën
Algemeen

Beelden: Anti-terreuroefeningen op het Wad

De veerboot Midsland van Rederij Doeksen werd deze week gegijzeld: 450 passagiers moesten bevrijd worden door commando’s uit vijf verschillende landen, waaronder Nederland. Niet echt natuurlijk, het Wad vormde deze week het toneel voor een internationale anti-terreuroefening.

“De oefening is op verzoek van ATLAS, een samenwerkingsverband van speciale interventie eenheden van politie en leger in de Europese Unie, georganiseerd door de speciale anti-terreureenheid van Nederland, de Dienst Speciale Interventies (DSI). De DSI is een organisatie van speciale eenheden van politie en defensie. Deze eenheid heeft tot taak onder alle omstandigheden verdachten van terroristische misdrijven of grof geweld aan te houden, tegen te houden of in het uiterste geval uit te schakelen. Ook de Koninklijke Marine verleende medewerking aan de oefening. Marineschepen werden bijvoorbeeld ingezet als varende platforms”, licht de Nederlandse politie het spektakel toe.

175 commando’s uit Duitsland, België, Spanje, Zweden en Nederland deden mee aan de oefening. Daarbij gebruikten ze RIB’s, waterscooters en helikopters. Daarnaast werkten 450 figuranten mee aan het ‘gijzeldrama’.

“De vijf landen oefenen elk jaar op een andere locatie en met andere scenario’s. De Nederlandse DSI, voorzitter van de Maritieme Werkgroep van ATLAS, organiseerde dit keer de jaarlijkse oefening op de Waddenzee. De eenheden namen naast het plegen van interventies ook deel aan workshops. Eén van de onderwerpen was bijvoorbeeld het verlenen van medische hulp door eenheidsleden tijdens een terreuractie. Hoe ga je om met gewonden terwijl zich bijvoorbeeld nog terroristen in de omgeving bevinden? In de praktijk betekent dit dat niet altijd medische hulp wordt geboden, alleen bij levensbedreigende situaties.”

Maar het mooiste van alles: de DSI heeft de beelden online gezet! Tegenover de NOS licht een woordvoerder toe waarom: “We hebben de beelden online gezet omdat we mensen willen laten zien dat we er klaar voor zijn. Deze oefening is zeker door de actualiteit extra interessant, maar stond al veel langer gepland. We doen dit vaker. Vorig jaar hielden we ook zo’n oefening in Mallorca. Nu in Nederland.”

Bekijk de spectaculaire beelden:

-- Advertentie --