Categorieën
Algemeen

Komende nachten kans op Noorderlicht

De komende nachten is het Noorderlicht, ook wel Poollicht genoemd, mogelijk te zien in Nederland. Dat meldt de Volkskrant op basis van Poollicht.info. Laatstgenoemde site is helaas bezweken door de drukte.

Zonnevlammen, uitbarstingen op de zon afgelopen dinsdag en woensdag, zorgen voor een verhoogde kans op poollicht in Nederland. Het licht ontstaat wanneer elektromagnetische deeltjes die vrijkomen bij een dergelijke uitbarsting de dampkring raken.

Het Noorderlicht is het beste te zien op een donkere plek ver weg van kunstverlichting, wat de Waddeneilanden tot een uitermate geschikte locatie maakt. Alleen de maan kan roet in het eten gooien, die is net vol geweest en geeft nog behoorlijk veel licht.

“Het poollicht is vrij zeldzaam in Nederland. Het is enkele keren per jaar te zien, maar dan heel laag boven de noordelijke horizon en dan vooral door gevoelige camera’s. De laatste keer dat het spectaculair te noemen was, was op 30 oktober 2003. Toen verscheen het poollicht urenlang in allerlei kleuren aan de hemel”, aldus de Volkskrant.

Komende nacht is de kans op het noorderlicht het grootst tussen 03:00 uur en 09:00 uur. In de nacht van vrijdag op zaterdag zal dit naar schatting tussen 02:00 en 09:00 uur zijn. Het noorderlicht kan mogelijk ook gezien worden op de webcams, maar die kans is klein.

Eind februari was het poollicht ook al eens te zien op Terschelling. Toen met het blote oog slecht te zien, maar op camera des te beter:

-- Advertentie --