Gemeentehuis Terschelling

Volledig energieneutrale ambtswoning voor burgemeester Terschelling

De nieuwe burgemeester van de gemeente Terschelling krijgt een volledig energieneutraal huis ter beschikking. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

De nieuwe woning wordt het komende jaar gebouwd tussen de andere nieuwbouw in de West Aletalaan, achter de nieuwe zeevaartschoolcampus. De oude ambtswoning werd eerder dit jaar verkocht in verband met de hoge onderhoudskosten.

“Op basis van nieuwe regelgeving wordt bij gebruik van een ambtswoning de huurwaarde van de woning gesteld op 18% van het brutosalaris van de burgemeester. Hiernaast moet de burgemeester nog energielasten voor eigen rekening nemen. Bij de oude ambtswoning waren deze energielasten zo hoog dat het voor een nieuwe burgemeester financieel erg onaantrekkelijk wordt om op Terschelling te komen wonen. De woning verbouwen om het energiebesparend te maken zou teveel kosten, daarom is er gekozen voor nieuwbouw. Met de verkoop van de ambtswoning is er financieel voordeel naar Algemene Reserve gevloeid”, stelt de gemeente.

“De gemeente Terschelling heeft als beleidsdoel om zelfvoorzienend te zijn in 2020. In het uitbreidingsplan West-Aleta fase 4 wordt dit beleidsdoel ook gestimuleerd door een terugbetalingsregeling op de verkoopprijs van grond aan particulieren als zij de woning energieneutraal realiseren. Als normering om dit te kunnen toetsen wordt de waarde van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) berekening gehanteerd. Wanneer de EPC 0 bedraagt betekent dit dat, over een jaar gerekend, geen fossiele brandstof aan de woning wordt toegevoerd ten behoeve van het gebouw gebonden energiegebruik.”

De aanbesteding voor de nieuwe ambtswoning vindt binnenkort plaats en wordt ’turn-key’. Dat houdt in dat zowel ontwerp, voorbereiding, bouw en oplevering volledig voor rekening van de aannemer komt. Deze aannemer wordt volgende maand gekozen, ook eilander bouwers zijn uitgenodigd door de gemeente.

Terugbetalingsregeling

Ook andere nieuwe bewoners van de dorpsuitbreiding worden gestimuleerd duurzaam te bouwen. De gemeente heeft een terugbetalingsregeling ingesteld voor eigenaren van percelen die hun huis energieneutraal realiseren.

-- Advertentie --