B&Y-terrein

Segesta komt opnieuw met opvallend plan voor B&Y-terrein

Projectontwikkelaar Segesta uit Alkmaar komt opnieuw met een opvallend plan voor nieuwbouw op het B&Y-terrein, het verlaten bedrijventerrein met ingestorte panden naast de Walvis op West-Terschelling.

Het is niet de eerste keer dat Segesta, al jaren eigenaar van de omstreden grond, met nieuwbouwplannen komt. In 2012 presenteerde zij een idee voor een appartementencomplex. De buren van De Walvis begonnen vervolgens een online petitie om de plannen te stoppen. Dat ging zelfs zo ver dat ze aanboden de grond te kopen.

Begin dit jaar kwamen milieudeskundige Wouter van Dieren en Oerol-directeur Joop Mulder nog met een idee voor een koepelvormig bouwwerk met een museale functie op de locatie.

Nu is de beurt weer aan Segesta, blijkt vandaag uit de Leeuwarder Courant. De projectontwikkelaar wil de locatie gaan gebruiken zoals dat origineel ook het geval was: met bedrijfsloodsen.

Wethouder Jeltje Hoekstra stelde dinsdagavond tijdens de raadscommissie dat de schop half oktober de grond al in kan. “Ik besef dat niet iedereen op het eiland blij zal zijn met de nieuwste bouwplannen. Maar dit is de enige oplossing die Segesta nog ziet om de investering van 1 miljoen die ze betaalde voor de grond, terug te verdienen.”

Het nieuwe pand wordt deels 14 meter hoog, heeft een oppervlak van ruim 1100 m² en bestaat uit vijf units. Segesta zegt al kopers te hebben voor de bedrijfsruimte, maar volgens de Leeuwarder Courant kon de wethouder niet aangeven waar de hallen voor gebruikt gaan worden.

Omwonende en oud-eigenaar van het terrein Jan Ybema vindt het plan onaanvaadbaar, zo schrijft de Leeuwarder. “Hij voorziet veel overlast van grote vrachtwagens die de bedrijven bevoorraden. Bovendien vindt hij bedrijfsbebouwing in strijd met het gemeentelijk beleid om overlastgevende bedrijven uit het dorp te weren. ‘Daarom is ons aannemersbedrijf in 1995 verhuist'”.

Christa Oosterbaan van de PvdA hoopt dat er met de gemeenschap alsnog besloten kan worden tot nieuwbouw van woningen. “Wij gaan geen nieuwe plannen ontwikkelen, want het is onze grond niet”, reageerde wethouder Hoekstra.