Duinen

Het eco-duinhuis van Jort Kelder

TV-persoonlijkheid en oud-hoofdredacteur van de Quote Jort Kelder heeft in de duinen van Terschelling een nieuw vakantiehuis laten bouwen. In de Volkskrant vandaag een portret van zijn Eco-Duinhuis.

“Moet je hier eigenlijk wel willen bouwen?” opent de Volkskrant het artikel vandaag. Jort Kelder vroeg zichzelf dat na aankoop van een stuk grond in de Terschellinger duinen af.

“Bouwen in de natuur – in dit geval UNESCO Werelderfgoed – stelt je toch voor een moreel dilemma. Je houdt van de duinen, van vogels kijken, wilde cranberries plukken. Op deze plek kun je ’s nachts zelfs de Melkweg zien. Daar wil je van genieten. Tegelijkertijd besef je dat het toerisme, zeker het luxe soort, een aanslag vormt op die natuur. Althans, als je op de conventionele manier te werk gaat en zomaar een villa neerplempt”, aldus Kelder tegen de Volkskrant.

Zomaar een villa “neerplempen” is dan ook niet wat Kelder gedaan heeft. Samen met zijn broer liet hij een huis als een duin bouwen, bedacht door architect Marc Koehler. Het Eco-Duinhuis.

Koehler ontwierp voor de gebroeders Kelder een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Doordat het hout door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving.

De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling.

Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrant.

“Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.”

Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.

“Het moment dat de graafmachine het duin in ging, was even slikken. ‘Dan besef je dat bouwen zonder ecologische voetafdruk niet echt bestaat’, zegt Kelder. Maar nu het huis er staat, voelt het goed: in tune met Terschelling.”

Huis Jort Kelder
© Foto: Filip Dujardin, de Volkskrant
Impressies huis Jort Kelder
© Impressies: Marc Koehler Architects