Categorieën
Algemeen

Rijkswaterstaat gaat snelheid Wad vaker controleren

Rijkswaterstaat gaat de snelheid in de recreatiegeulen op de Waddenzee vaker en onregelmatiger controleren. De overheidsdienst gaat dit zowel met opvallende als met onopvallende schepen doen.

Dat heeft minister Schultz van Haegen bekend gemaakt, naar aanleiding van een brief van zeven watersportorganisaties.

Het Watersportverbond, de Wadvaarders, de ANWB, de Vereniging van Kanovaarders, de Vereniging van Toerzeilers, Waddentochten en de Vereniging voor Beroepschartervaart schreven samen een brief, omdat de met gele tonnen afgebakende vaargeulen voor schijnveiligheid op het Wad zouden zorgen. Deze vaargeulen zijn aangelegd speciaal voor recreatief verkeer, waarbij snel varen verboden is. Recreanten zijn er echter niet veilig vinden de organisaties, omdat snelle beroepsvaart aan alle kanten passeert in de geultjes.

De minister heeft nu aangekondigd dat Rijkswaterstaat in het vervolg vaker en onregelmatiger op snelheid gaat controleren in deze gebieden. Een deel van deze controles moet gebeuren met anonieme schepen, die niet in de karakteristieke gele Rijkswaterstaat huisstijl zijn gespoten. Ook wil de dienst het gesprek aan gaan met bekende overtreders, zoals Rederij Doeksen, de watertaxi’s en de KNRM.

Maarten Snel reageert namens de watersportbonden gematigd in de Leeuwarder Courant. “Een dure oplossing die niet werk”, zegt hij tegen de krant. “Ook een onherkenbaar schip is gauw ontmaskerd door het automatisch identificatie systeem (AIS) dat ze aan boord hebben”.

Volgens de Leeuwarder Courant heeft Snel liever dat Rijkswaterstaat meer gaat doen met het analyseren van radarbeelden. Hij wil graag in gesprek met het overheidsorgaan.

-- Advertentie --