Categorieën
Algemeen

Terschellingers vinden vermiste kotter Z85

De bemanning van de Terschellinger berger Good Hope (Friendship Offshore) heeft vannacht in het Kanaal de vermiste Urker kotter Z85 gevonden.

De onder Belgische vlag varende Urker kotter Z85 Morgenster verdween vorige week woensdag bij stormachtig weer van de radar in het Kanaal. Bij een grootschalige zoekactie werden twee lichamen gevonden, tot de Franse kustwacht afgelopen vrijdag besloot de zoekactie te stoppen.

Urker vissers besloten vervolgens zelf te gaan zoeken naar het wrak, door in de omgeving waar de Z85 voor het laatst werd gezien netten uit te gooien. Gisteren werd ook de hulp van de Terschellinger Good Hope ingeroepen. “We doen regelmatig klussen voor Urkers”, zei eilander Simon Smit gisteren tegen het Reformatorisch Dagblad.

Dat schip beschikt over een ‘side scan sonar’, waarmee de zeebodem gescand wordt op obstakels. De Britse kustwacht zocht vorige week ook al met sonar, maar wilde niet bekend maken of er iets gevonden was. Naast de sonar, beschikt de Good Hope ook over een camerasysteem waarmee de identiteit van een gevonden wrak vastgesteld kan worden.

Vanmorgen vroeg wist de Good Hope het wrak ook daadwerkelijk te lokaliseren melden verschillende bronnen. Het wrak bevindt zich nog op vrijwel dezelfde plek als de laatst bekende AIS-locatie van vorige week.

“We zijn allemaal blij en opgelucht dat het schip gevonden is”, zegt Jelle Hakvoort van de Z575, een van de Urker kotters die mee hielpen zoeken in het Reformatorisch Dagblad. “We hebben gisteren de hele dag hier in de buurt gevist en niets gevonden. Vanmorgen vroeg stuitte de Good Hope wel op het wrak. De zee is groter dan we wel eens beseffen.”

De andere twee bemanningsleden, waaronder de 29-jarige schipper-eigenaar, zijn nog niet gevonden. Mogelijk bevinden deze lichamen zich nog in het wrak. De Nederlandse Marine bood gisteren aan de Zr. Ms. Luymes met een duikteam en duikrobot te sturen om de Urkers te ondersteunen in hun zoektocht. Volgens de kustwacht is deze vanmorgen om 09:00 vertrokken uit Den Helder om te ondersteunen bij het definitief identificeren van het wrak en te zoeken naar mogelijke lichamen. Naar verwachting is het marineschip morgenochtend ter plaatse.

-- Advertentie --