Categorieën
Algemeen

Duinmeertje Hee opgefrist

In Hee heeft het welbekende duinmeertje een uitgebreide opfrisbeurt gekregen. “Veel campinggasten van de campings rondom het duinmeertje zullen wel even staan te kijken wanneer ze dit jaar weer op het eiland komen”, aldus Staatsbosbeheer.

Het Duinmeertje te Hee is, naast het strand, één van de plekken op Terschelling waar er heerlijk gezwommen kan worden. Echter kwam er de afgelopen jaren steeds vaker blauwalg en zwemmersjeuk voor in het meer.

In overleg met Wetterskip Fryslân en de omliggende campings heeft Staatsbosbeheer het afgelopen jaar veel energie gestoken in een opfrisbeurt voor het meer.

Vorig jaar zomer werd er zo’n 50 kilo zeelt en baars uitgezet in het meertje. Deze vissen zijn dol op de in grote getale voorkomende poelslakken, die op hun beurt weer parasieten meedragen die zwemmersjeuk veroorzaken.

“Om de bloei van blauwalgen in de zomer te voorkomen is het noodzakelijk om de toevoer van voedingsstoffen, in dit geval vooral blad, te verminderen. Nadat eilanders eerst de bomen op de oever hebben gekapt voor brandhout, hebben wij de boomstronken uit de grond gehaald en de oevers hersteld”, licht Staatsbosbeheer de recent uitgevoerde ingrijpende werkzaamheden toe.

“Het klinkt gek, maar ondanks de gevallen van blauwalg en zwemmersjeuk behoort het duinmeertje tot de beste zwemwateren van Friesland. De aanwezigheid van allerhande schadelijke bacteriën is laag en het water is helder.”

-- Advertentie --