Categorieën
Algemeen

Predicaat ‘Dark Sky Park’ Boschplaat aangevraagd

Vandaag doen Staatsbosbeheer en het buurtschap ‘de Buren van Oosterend’ hun aanvraag op de post om de Boschplaat op Terschelling uit te roepen tot het eerste ‘Dark Sky Park’ van Nederland. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld die extra donker zijn. Bewoners en natuurbeheerders zijn daar trots op en roepen bezoekers op om van deze unieke kwaliteit te komen genieten. De ‘International Dark Sky Association’ in Tucson (VS) moet de aanvraag toekennen. Tot nu toe zijn er 20 parken in de wereld met het predicaat. Een bekend voorbeeld is Death Valley in de staat Californië (VS); dichterbij ligt Galloway Forest in Schotland.

“Dat een Dark Sky Park ook in Nederland haalbaar is, leek lange tijd onmogelijk. Nederland is per slot van rekening een van de lichtste landen ter wereld. Lichtvervuiling vormt net als lawaai en stank een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht, ook voor veel dieren is het een ramp. De meeste diersoorten in Nederland zijn ‘s nachts actief en als je bosje opeens verlicht wordt, veranderen alle evenwichten: jouw prooi kan je zien of je bent zelf het haasje. Naast economische en ecologische schade kent lichtvervuiling ook ethische en esthetische bezwaren. Hoogste tijd om donkerte te koesteren”, aldus het persbericht over de aanvraag.

Melis de Vries van Terschelling Recreatie kwam met het idee voor de aanvraag. Regelmatig neemt hij de gasten van zijn bungalowpark mee om naar de sterren te kijken of, zoals deze week, een glimp op te vangen van het Noorderlicht. Om de donkerte van Terschelling en daarmee het licht van de sterren te bewaren voor de toekomst zetten de Buren van Oosterend en Staatsbosbeheer zich samen in voor de erkenning.

Boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer nodigt iedereen van harte uit om te komen genieten: “De Waddenzee en omgeving blijken echt veel donkerder te zijn dan we eerst dachten. De wolken zijn hier ´s nachts nog donkere gaten in plaats van lichte objecten. Op en rond de Boschplaat zijn genoeg locaties te vinden waar mensen goed naar sterren kunnen kijken.” Medewerkers en gidsen van Staatsbosbeheer hebben een speciale cursus gekregen om ook in hun dagelijkse voorlichtingswerk aandacht te schenken aan de nacht.

Het proces van de toekenning van het predicaat ‘Dark Sky Park’ duurt naar verwachting zo’n 2 maanden. Vanaf 1 juni 2015 hopen de aanvragers dat de Boschplaat het eerste echte Nederlandse Dark Sky Park is.

-- Advertentie --