Categorieën
Algemeen

Griend krijgt make-over

Het onbewoonde vogeleiland Griend krijgt een grote make-over om het te behouden voor de toekomst. Dat schrijft de Volkskrant.

Griend ligt midden in de Waddenzee tussen Terschelling en Harlingen en heeft net als de overige Waddeneilanden last van wegspoelend zand. In de jaren 50, zeventig en tachtig moest ook al ingegrepen worden, maar nu dreigt het eiland weer in zee te verdwijnen. De in 1988 aangelegde zanddijk om het eiland te beschermen, is inmiddels grotendeels weg. Het eiland wordt daardoor zo’n 5 meter per jaar kleiner.

Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Arcadis gaan nu voor zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro een grote make-over geven aan het vogeleiland. Zo wordt er een grote sikkel van zand opgespoten, die het eiland niet alleen moet beschermen tegen golfslag, maar ook moet voorzien van vers zand. Een zogenoemde zandmotor.

Daarnaast zal er 7 hectare bovengrond en de beplanting tot een diepte van 1,5 meter verwijderd worden. Door maatregelen uit het verleden is het eiland volgens de Volkskrant te hoog komen te liggen, waardoor zelfs met springtij geen zout water meer op het eiland komt.

Mede daardoor is het eiland inmiddels ruig begroeid, terwijl de Sterns en visdiefjes die er broeden juist van een zanderige, kale omgeving houden. Die moeten ze met de maatregelen weer terug krijgen.

Het werk aan het vogeleiland in de Waddenzee moet volgend jaar beginnen.

Fotograaf Thijs Heslenfeld zat een week lang op Griend. Volkskrant Magazine publiceerde vandaag zijn verhaal met foto’s. Dat verhaal kun je vinden op Blendle voor €0,25 of als bijlage bij de krant.

-- Advertentie --