Categorieën
Algemeen

Nieuwste reddingboot komt naar Terschelling

De nieuwste aanwinst van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) komt deze week naar Terschelling. Het betreft de revolutionaire NH1816.

In 2009 begon de KNRM, in samenwerking met de TU Delft, Damen Shipyards en Willem de Vries Lentsch Yacht Designers & Naval Architects met het ontwikkelen van een nieuw type reddingboot. Het project werd mogelijk gemaakt door een schenking van verzekeringsmaatschappij NH1816.

De “SAR NH1816” is een volledig nieuw ontworpen reddingboot. Op basis van ervaring met de Arie Visser-klasse wilde de KNRM enkele verbeteringen realiseren.

Zo is de NH1816 zo ontworpen, dat zowel de horizontale als verticale G-krachten met wel 40% gereduceerd konden worden, ten opzichte van de Arie Visser. Dit kon onder andere gerealiseerd worden door het toepassen van een rechte bijlboeg.

Daarnaast is de ergonomie van de stuurhut flink verbeterd, samen met de klimaatcontrole, de geluidsproductie en de vibraties van het schip.

Sinds de tewaterlating vorig jaar, maakt de NH1816 een tour door Europa en langs de Nederlandse reddingstations. Deze week is Terschelling aan de beurt. Het schip wordt vandaag verwacht en de Terschellinger bemanning zal er de hele week mee oefenen. Voorlopig wordt de Arie Visser, de huidige reddingboot op West-Terschelling, overigens nog niet vervangen.

Een virtuele rondleiding volgen op het schip kan hier.

KNRM NH1816
KNRM NH1816 golf
Foto’s: KNRM / Flying Focus

-- Advertentie --