Categorieën
Algemeen

FNV stelt Doeksen ultimatum

Vakbond FNV Transport & Logistiek heeft Rederij Doeksen een ultimatum gesteld. De bond dreigt met acties, als de rederij niet voor 19 mei 12:00 akkoord gaat met gestelde cao-eisen.

Het is niet de eerste keer dat Rederij Doeksen te maken krijgt met een ultimatum van de vakbond. In mei van vorig jaar gebeurde dit ook al. Toen konden beide partijen acties voorkomen door een principeakkoord te sluiten.

Rederij Doeksen zegt de gang van zaken dit keer te betreuren. Volgens directeur Paul Melles is er geen sprake van echte onderhandelingen tussen de beide partijen. “Zelfs in het ultimatum brengt de bond nog nieuwe voorstellen in. Op de voorstellen die wij tijdens het overleg met FNV en CNV op 6 februari j.l. hebben gedaan, is door de bonden tot nu toe niet inhoudelijk gereageerd”, stelt hij.

Onderdeel van het geschil is de looptijd van de nieuwe cao voor het personeel van de rederij. De vakbonden sturen aan op een looptijd van één jaar, maar Doeksen ziet liever een cao voor de komende drie jaar. “Na de moeilijke achterliggende jaren, is er behoefte aan rust en stabiliteit op arbeidsvoorwaardelijk front en moet het bedrijf zich richten op het zo goed mogelijk voldoen aan de eisen die de verkregen concessie met zich meebrengt”, verklaart het bedrijf.

Naast de looptijd van de nieuwe cao, zijn de partijen het ook niet eens over de salarissen. De rederij wil de Algemene Loon Index van het Centraal Bureau van de Statistiek volgen, maar de bonden zien daarbij graag een ondergrens van 3%. “Feitelijk eisen de bonden hiermee 3% structurele loonsverhoging in een cao voor één jaar, waarbij iedere onderbouwing voor een dergelijke bovenmatige loonsverhoging ontbreekt”.

FNV stelt dat het personeel van de rederij een dergelijke loonsverhoging verdiend na de Veerbootoorlog, die voor het hele bedrijf zwaar was. De rederij beaamt dat laatste, maar geeft daarnaast aan dat er in die periode geen ontslagen zijn gevallen. “Bovendien hebben alle medewerkers als erkenning voor de extra inzet en getoonde flexibiliteit tijdens deze periode een eenmalige uitkering ontvangen van € 750,- bruto naar rato”.

“In de komende dagen zal Doeksen zich beraden op een reactie op het ultimatum van de bonden. Mocht het onverhoopt tot acties komen, dan zal Doeksen er binnen haar mogelijkheden alles aan doen, om de gevolgen daarvan voor passagiers en andere belanghebbenden tot een minimum te beperken”, besluit Melles.

Niet alleen bij Doeksen is er onrust over de cao. Ook bij Wagenborg Passagiersdiensten, die naar Ameland en Schiermonnikoog vaart, is er onenigheid. Daar lijken acties inmiddels onvermijdelijk.

-- Advertentie --