Cranberry

Verse cranberry’s voor Terschelling

De aanplant van verse cranberryplanten moet ervoor zorgen dat de oogst van het beroemde besje op Terschelling op niveau blijft. Dat schrijft de Leeuwarder Courant deze week.

Het Studentenplak bij de Bessenschuur langs de weg naar West aan Zee is één van de bekendere plekken op Terschelling waar de bessen groeien. Maar de oogst komt daar in gevaar, doordat riet, kruipwilg en grassen de cranberryplanten overwoekeren.

Cranberry Verwerkingsbedrijf Terschelling en Staatsbosbeheer werken nu samen om de oogst op die locatie te redden. De locatie wordt afgeplagd en tot 40 centimeter diep omgeploegd. Daarmee moeten ook alle rietwortels weg zijn.

Tjeerd Scheffer uit Harlingen plant 5000 verse cranberrystekken van het ras Early Black en Late Hawes. Die zijn afkomstig van een biologische kwekerij in Duitsland en moeten over een jaar of 3 besjes gaan dragen. Stekjes van de planten moeten vervolgens ook op het Doukesplak bij het Hoornsebos geplant worden.

“Ruim 25 jaar geleden heeft mijn voorganger Cor Mast op het Studentenplak voor het laatst geplant, maar inmiddels verkeert die door vergrassing en verruiging in desastreuze staat”, zegt pachter Joop van Urk in de Leeuwarder Courant. “Dat is jammer, want deze historische plek pal naast de Bessenschuur is mede vanwege de goede bereikbaarheid het visitekaartje van de eilander cranberrycultuur.”

Van Urk verwerkt de cranberry’s tegenwoordig in Harlingen tot de vele verschillende producten. Vanaf Terschelling komt jaarlijks zo’n 40 tot 80 ton met de hand geplukte bessen, de rest komt vanuit Amerika.