Categorieën
Algemeen

Eerste Nederlandse Dark Sky Park voor Terschelling

De Boschplaat op Terschelling is door de ‘International Dark Sky Association’ uitgeroepen tot eerste Dark Sky park van Nederland. Dat laat Staatsbosbeheer vandaag weten.

Het buurtschap ‘De Buren van Oosterend’ en Staatsbosbeheer vroegen dit voorjaar het predicaat aan, dat is nu toegekend. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt.

“Echt donkere nachten met een prachtige, door sterren en maan verlichte hemel. Of juist pikdonker bij nieuwe maan of een bewolkte hemel. Je kan het optimaal beleven op de Boschplaat”, aldus Staatsbosbeheer. De initiatiefnemer van de aanvraag, recreatieondernemer Melis de Vries van Terschelling Recreatie, woont zelf in Oosterend, het dorp dat grenst aan de Boschplaat. “Ik ga regelmatig ’s-avonds er op uit. Een wandeling of fietstocht met de hond, door de duinen en de polder. Iedere keer weer was en ben ik onder de indruk van de prachtige omgeving. Ik realiseer me dat vooral die nachtelijke duisternis te weinig door mensen wordt ervaren en gewaardeerd. Dat was voor mij de reden om me te verdiepen in de materie en partijen bijeen te roepen”.

Staatsbosbeheer, De Buren van Oosterend en De Vries zetten zich gezamenlijk in om de aanvraag gehonoreerd te krijgen. Het doel is om extra aandacht te krijgen voor het thema nachtelijke duisternis op Terschelling en op die manier het licht van de sterrenhemel te bewaren voor de toekomst.

Boswachter Remi Hougee: “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar veel dieren zijn aangepast aan de nacht en er zelfs van afhankelijk. Wist je bijvoorbeeld dat een uil speciale veren heeft die geen geluid maken zodat de muizen hem niet horen aankomen? En dat vleermuizen door te veel kunstlicht minder of niet naar eten gaan zoeken?” In Nederland hebben de nachtdieren het moeilijk, vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Lichtvervuiling vormt, net als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Dat een Dark Sky Park in Nederland is gerealiseerd is een unicum, juist vanwege de hoge mate van lichtvervuiling.”

Nu de Boschplaat het predicaat officieel heeft ontvangen, gaan de initiatiefnemers verdere ideeën uitwerken om de mensen meer in aanraking te laten komen met de duisternis.

-- Advertentie --