Categorieën
Algemeen

Patiëntenvervoer Wadden voor de rechter

Er is onenigheid over de overname van het patiëntenvervoer vanaf de Wadden van Defensie naar RAV Fryslân. Verschillende partijen staan vandaag voor de rechter, meldt Omrop Fryslân.

Defensie liet vorig jaar weten het patiëntenvervoer vanaf de Wadden te staken. Volgens de overheidsorganisatie zijn de nieuwste helikopters ongeschikt voor het werk en behoort het niet thuis in het takenpakket van Defensie.

RAV Fryslân, de Regionale Ambulancevoorziening in de provincie neemt deze taak vanaf 1 juli over met eigen helikopters. Maar er is nu onenigheid ontstaan over wie deze helikopters mag leveren.

De RAV hield een aanbesteding en selecteerde de ANWB uiteindelijk als winnaar. Zij zijn elders in Nederland ook al verantwoordelijk voor verschillende traumahelikopters.

Het Belgische Heliventure FTO werd tweede, maar spant nu een kort geding aan. Zij vinden dat de aanbesteding niet juist is. Zo heeft de ANWB bijvoorbeeld aangegeven dat nachtvluchten niet al vanaf 1 juli, maar pas vanaf 1 oktober mogelijk zijn. Ook heeft de ANWB aangegeven een grotere helikopter in te zetten, maar die is pas over een jaar klaar.

De Belgen vinden daarom dat de ANWB niet aan de eisen van de aanbesteding voldoet en daarom onterecht als winnaar geselecteerd is. Volgens Omrop Fryslân noemt RAV Fryslân de argumenten “onzin”.

Mocht de rechter beslissen dat de aanbesteding inderdaad over moet, kan RAV Fryslân het patiëntenvervoer niet vanaf 1 juli overnemen. Defensie zal deze taken dan blijven waarnemen tot een nieuwe aanbesteding rond is.

-- Advertentie --