Categorieën
Algemeen

Achterstallig onderhoud aan veerbruggen Terschelling

De auto- en passagiersbrug voor de veerboten op Terschelling verkeert in slechte staat. Daarvoor waarschuwen Rederij Doeksen en de Gemeente Terschelling, schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

De gemeente heeft Rijkswaterstaat, de eigenaar van de installaties, een alarmerende brief gestuurd over de staat van onderhoud van de constructies. Volgens de Leeuwarder Courant deed de gemeente dat in februari ook al eens. Rijkswaterstaat heeft echter, ondanks toezeggingen, nog niet ingegrepen.

Volgens Doeksen-directeur Paul Melles zijn de bruggen op het eiland af en toe zelfs gevaarlijk. Een medewerker van de rederij zit sinds begin juni met een whiplash thuis, nadat de passagiersbrug ineens naar voren schoot. Ook viel de autobrug al eens zomaar een eind naar beneden. Met name de passagiersbrug hapert ook regelmatig, waarna passagiers via het autodek de boot af moeten.

De aansturing van die laatste brug is dan ook inmiddels vervangen, waarmee Melles denkt dat de situatie voor passagiers voorlopig in ieder geval veilig is. “Vroeger onderhield Rijkswaterstaat alles in optimale staat. Na bezuinigingen is dat gestopt. Ik zie het verval. Het is een bewuste keuze en die leidt tot problemen. Rijkswaterstaat is van gepland onderhoud gegaan naar ‘break-downmanagement’: pas in actie komen als iets breekt. Dat is niet best, het gaat toch om openbare infrastructuur”, stelt Melles in de krant.

“Het is een strop voor de economie en de leefbaarheid als de bruggen niet gebruikt kunnen worden”, zegt burgemeester Wassink in dezelfde krant. Rijkswaterstaat zou na een gesprek in februari gezegd hebben gewoon onderhoud uit te voeren en bij eventuele gevolgen aansprakelijk te zijn.

“Ik was hierdoor gerustgesteld”, zegt wethouder Klaas van der Wielen tegen de Leeuwarder. “Zo was er tijdens Oerol permanent een monteur in de buurt”. Hij zegt overigens niet te weten waarom de brief aan Rijkswaterstaat nu pas verstuurd is en of de eerder genoemde incidenten voor of na 11 juni plaatsvonden, de dag dat Van der Wielen van een ambtenaar van Rijkswaterstaat te horen kreeg dat er maatregelen waren genomen.

Volgens de Leeuwarder Courant wilde Rijkswaterstaat niet inhoudelijk reageren op de kwestie. “Onderzoeksresultaten na reguliere inspecties van mei en juni worden de komende tijd naast elkaar gelegd. Op basis hiervan worden de onderhoudsmaatregelen op korte en langere termijn vastgesteld. Hierover zijn wij in gesprek met Rederij Doeksen”, is het enige dat woordvoerder Thijs Nouwens kwijt wilde aan de krant.

 

-- Advertentie --