Categorieën
Algemeen

Kritische geluiden over Oerol, maar mogelijk ook meer subsidie in zicht

Van verschillende kanten is kritiek geleverd op de afgelopen editie van het Oerol festival op Terschelling. Daar zond Omrop Fryslân gisteren een item over uit op TV. Maar er is ook goed nieuws, nu er door de PvdA een motie is ingediend om Oerol weer te voorzien van subsidie.

Voor de afgelopen editie van Oerol werden in totaal zo’n 130.000 kaarten verkocht, evenveel als het jaar daarvoor. Wel bleek uit cijfers van Rederij Doeksen dat het totale bezoekersaantal iets lager lag.

Een veelgehoorde klacht van festivalgangers is nog altijd dat ze het muziekpodium op het Groene Strand missen. Vele bezoekers zagen die locatie als één van de fijnste locaties om te vertoeven tijdens de Oerolweek. Ook vindt een enkeling het niet prettig dat er sinds enkele jaren toegangsbandjes nodig zijn voor de festivalterreinen.

Volgens Oerol-oprichter Joop Mulder ziet niet elke bezoeker het op die manier. “Het Oerol-gevoel wat sommige mensen hebben, die gewoon met hun eigen flesje rosé in het gras willen liggen en niets hoeven te doen, is een ander Oerol-gevoel wat 80% van het publiek heeft als ze naar al die mooie voorstellingen gaan”, zegt hij tegen Omrop Fryslân. Hij benadrukt dan ook dat Oerol draait om theater en niet om de muziek.

Ook ondernemers hebben kritiek op de werkwijze van het festival. Zo zegt campingeigenaar Gert-Jan Moes, die eerder dit jaar moest beslissen zijn jaarlijkse muziekpodium te schrappen, dat “wat we gewend zijn, er niet meer is”. Moes vindt ook dat de verjongingsslag die Oerol graag wil maken, niet lijkt te lukken. “Het gemiddelde publiek is nog nooit zo oud geweest als dit jaar”.

Wethouder Teun de Jong is het eens met de stelling dat Oerol vooral moet luisteren naar input van bezoekers, maar ook de eilanders zelf. “Oerol is een belangrijke maatschappelijke speler. Oerol heeft de eilanders nodig, maar de eilanders hebben Oerol ook nodig”, zegt hij tegen de Omrop.

Joop Mulder zegt geraakt te zijn door de kritische geluiden. “Het doet pijn. En het doet natuurlijk ook vooral pijn voor de mensen die het hele jaar door bij mij op kantoor zitten te werken om het voor elkaar te krijgen”.

Gelukkig voor Oerol is er niet enkel kritiek, maar komt er ook waardering, bijvoorbeeld uit Den Haag. Daar dient de PvdA, met steun van het CDA, een motie in om Oerol weer te voorzien van een vaste subsidie van het Rijk weet de Leeuwarder Courant te melden.

In 2012 raakte het festival de vaste subsidie van het Rijk kwijt, toen zo’n 4 ton euro per jaar. Minister Bussemaker heeft inmiddels weer 18 miljoen euro per jaar beschikbaar voor cultuur en Oerol zou hier volgens de indieners van de motie ook weer van moeten gaan profiteren.

Tegen de krant zegt Mulder erg blij te zijn met het initiatief. Afgelopen editie moest het festival het doen met €250.000 subsidie van het Fonds voor Podiumkunsten, het maximale bedrag.

Het totale budget voor het festival is zo’n 4 miljoen euro. Volgens Mulder zou 15 procent daarvan, 6 ton, van het Rijk moeten komen. “Het Holland Festival hoeft maar 15 procent van zijn budget uit zijn eigen inkomsten te halen. Dan vind ik 15 procent aan rijksgeld heel reëel”, stelt Mulder tegenover de krant.

-- Advertentie --