Wadlopen Terschelling

Avonturiers fietsen naar Terschelling

Drie mannen zijn afgelopen zaterdag over het Wad naar Terschelling gefietst. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

De mannen, Otto Stroosma uit Apeldoorn, Robbert Rutgrink uit Leiden en Rob Schmutzler uit Ried vertrokken vanuit het Friese Zwarte Haan met de fiets over het Wad richting Terschelling.

Het idee kwam van Stroosma, die eerder al eens naar Ameland fietste. Rutgrink, een fietsenfabrikant, zorgde voor geschikte fietsen met vorken die breed genoeg waren voor de grote ballonbanden. Schmutzler ging mee als Wadgids. Op de website van de fietsfabriek van Rutgrink schreven ze een verslag.

“Uit eerdere verkenningen wisten we dat de eerste zes kilometers tot de Kromme Balg zwaar zouden zijn, met weinig mogelijkheid om te fietsen. Het afzien door het diepe slik in het kustdal werd echter beloond met een schitterende zonsopkomst. Op enkele stukken lukte het al om te rijden, hoewel het water nog relatief hoog stond. Als het fietsen niet lukte en we moesten waden, kwamen de fietsen, door het drijvend vermogen van de grote banden, van de bodem los en konden we ze gemakkelijk met ons mee nemen. Een bijkomend voordeel hiervan was dat we zo, zonder risico op lekke banden, de mossel- en oesterbanken passeerden”, aldus Stroosma in zijn verslag.

“Gelukkig waren de omstandigheden erg goed. Met een lichte wind in de rug en de zon die voor een prachtige schittering over het water zorgde, fietsten we in een rustig tempo, genietend van deze indrukwekkende omgeving, gestaag door. Langzaam tekenden de contouren van Terschelling zich steeds scherper af, wat ons extra motiveerde om door te zetten. Afwisselend reden we over droge zandplaten of door enkele centimeters water. Soms kwamen we door een iets dieper gedeelte, maar uiteindelijk konden we het hele middenstuk fietsend tot aan de laatste geul afleggen.”

Na vier uur en een kleine 18 kilometer verder kwamen de drie op de Grië aan, net ten oosten van de Wierschuur. “Het was onvergetelijk”.

Fiets Waddenfietsen

De speciale fiets, foto fietsfabriek Santos