Categorieën
Algemeen

Terschelling onderzoekt opvang vluchtelingen

De gemeente Terschelling heeft bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geïnformeerd over de mogelijke opvang van asielzoekers op Terschelling.

“De gemeente voelt haar verantwoordelijkheid bij deze problematiek en wil graag samen met eilander initiatiefnemers onderzoeken of zij een bijdrage kan leveren”, aldus een bericht op de website van de gemeente.

Het COA maakt momenteel onderscheid in de volgende opvangmogelijkheden:

OpvangCondities
Noodopvang400-600 personen voor ca. 6 maanden
Tijdelijke opvanglocaties300-800 personen voor 1 á 2 jaar
Reguliere opvangcentra600-1000 personen voor 5 tot max. 10 jaar

Bij het bepalen van de geschiktheid van een locatie wordt onder meer gelet op de aanwezigheid van voorzieningen, zoals onderwijs en de mogelijkheid van een herbestemming tot woon- of logiesfunctie. Daarnaast is voor 600-800 personen een oppervlakte van ca. 4 ha nodig volgens het COA.

Volgens de gemeente is het gelet op bovenstaande eisen niet waarschijnlijk dat het COA geïnteresseerd is in opvang op het eiland. Ze denken echter dat het gezien de huidige situatie best mogelijk is dat het COA gaat afwijken van de huidige standaarden en de gemeente wil daarop voorbereid zijn.

“Als er eilander initiatieven of ideeën zijn, kunt u deze bespreken met de gemeente. Samen bekijken we dan wat de beste weg is om deze onder de aandacht te brengen bij geëigende instanties.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat het eiland asielzoekers opvangt. In de jaren 90 woonden er zo’n 100 man in Het Punthoofd, het inmiddels behoorlijk vervallen hotel in de duinen bij de strandovergang van Formerum.

-- Advertentie --