De Boschplaat

Dark Sky Park excursies op Terschelling

Komende week organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met MooiWeer BV voor het eerst unieke Dark Sky tochten naar de Boschplaat. De Boschplaat is het eerste Dark Sky park van Nederland, nergens anders in Nederland is het zo donker als hier. Doordat het gebied zo afgelegen ligt, is het niet voor iedereen even makkelijk de duisternis daar te ervaren. Staatsbosbeheer neemt bezoekers dit najaar graag mee.

Omdat duisternis in Nederland niet overal meer vanzelfsprekend is, is dit voor Terschelling een belangrijk visitekaartje. Door de duisternis te ervaren groeit ook het besef dat het behoud ervan belangrijk is. Niet alleen om de prachtige sterrenhemel met de Melkweg te kunnen zien, maar ook voor het grotendeels ‘onzichtbare’ nachtleven in de natuur. Tijdens deze nieuwe excursie maken deelnemers met beide kennis. De boswachter begeleidt ze hierbij, onder andere tijdens een drie kilometer lange nachtwandeling over de Boschplaat. Om het gebied te bereiken worden alle deelnemers per Land Rover bij huis opgehaald, waarna via het strand naar de Boschplaat wordt gereden.

De excursies worden georganiseerd op woensdag 21 en 28 oktober, daarna tot de Kerstvakantie op iedere zaterdag. In de Kerstvakantie op woensdag 30 december en 6 januari. Dit is eveneens de donkerste periode van het jaar, waarbij de koude nachten vaak zorgen voor een heldere sterrenhemel. Met behulp van de telescopen van de vogelwachters zijn de sterren en de maan goed te bekijken.