Seinpaalhuisje Terschelling

Overnachten met het mooiste uitzicht van Nederland

Het kan wel eens zo zijn dat het over enige tijd mogelijk is te logeren op een plek met het mooiste uitzicht van Nederland. Er zijn namelijk plannen om het Seinpaalhuisje te verbouwen tot hotelkamer.

Staatsbosbeheer, eigenaar van het huisje, VVV Terschelling en verschillende hoteleigenaren hebben die plannen deze week uit de doeken gedaan in een gesprek met verschillende gemeenteraadsleden. Zij hebben daarvoor al de stichting “Hotelkamer het seinhuisje” opgericht.

Het iconische huisje, hoog in de duinen boven West, werd na de Tweede Wereldoorlog ingezet als peilstation voor de marine. Het is gebouwd op een betonnen plaat waar in de oorlog een groot zoeklicht van de Duitsers stond.

Inmiddels is het huisje al lange tijd verlaten en in behoorlijk slechte staat. Nu zijn er dan eindelijk plannen om het gebouw te behouden en op te knappen.

Het idee kwam volgens de Leeuwarder Courant van Kees de Lange, manager van WestCord Schylge. “Toen ik het gebouwtje lang geleden voor het eerst zag, dacht ik gelijk: kassa, dat is iedere nacht geboekt. Van zonsopkomst tot zonsondergang zit je eerste rang”, zegt hij in de krant.

Eigenaar Staatsbosbeheer, de VVV en verschillende hoteleigenaren willen het gebouwtje nu volledig renoveren en omtoveren tot een éénkamerhotel op een unieke locatie.

VVV-directeur Roelan Schroor noemt het project in een interview met Omrop Fryslân uniek. Niet alleen om de locatie, maar ook omdat het initiatief van verschillende ondernemers komt. “Het zijn doorgaans eigenwijze ondernemers, dat zit ze in het bloed, die willen dit huisje nu met z’n allen belangeloos gaan exploiteren. Zij zien dit als het uithangbord van de gastvrijheid van Terschelling.”

Volgens de initiatiefnemers zijn de gemeenteraadsleden positief over de plannen, maar het is niet zomaar geregeld. Niet alleen moet het bestemmingsplan aangepast worden, ook is er veel geld nodig om het huisje van binnen en van buiten volledig te renoveren.

Schroor laat aan Omrop Fryslân weten dat het geen plan is met een winstoogmerk, maar goedkoop zal een overnachting ook zeker niet worden. De VVV-directeur wil geen schatting geven, maar volgens de Leeuwarder Courant kan dit wel eens rond de €400 per nacht komen te liggen.

In de komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Een deadline is er voorlopig ook niet, maar VVV-directeur Schroor zei in zijn enthousiasme tegen Omrop Fryslân wel “het liefst vandaag nog!”.