Categorieën
Algemeen

Vier vervoerders geïnteresseerd in busvervoer eilanden

Vier openbaar vervoerders hebben zich ingeschreven voor de concessie ‘ZOWAD’, Zuidoost-Fryslân, Vlieland, Terschelling en Ameland. Dat heeft de provincie laten weten.

De provincie Fryslân kwam in maart met het nieuws dat de bestaande concessies Zuidoost-Fryslân, Vlieland, Ameland en Terschelling samen één grote concessie zouden gaan vormen. Daarnaast kwam de provincie met voorlopige eisen, waar commentaar op gegeven kon worden.

In juli werden deze eisen definitief vastgesteld en kregen openbaar vervoerders tot 27 oktober de tijd in te schrijven op de concessie. Nu blijkt dat vier bedrijven dat gedaan hebben: Arriva, de huidige vervoerder op de eilanden, Connexxion, EBS en Qbuzz, de huidige vervoerder in Zuidoost-Fryslân.

Op 8 december bepaalt de provincie welke vervoerder de beste inschrijving heeft en vanaf december 2016 (januari 2017 op de eilanden) tot 2020, met een mogelijke verlening tot 2022, het vervoer in Zuidoost-Fryslân, Vlieland, Terschelling en Ameland het openbaar busvervoer mag doen. Voor die periode is een budget van €12,5 miljoen per jaar beschikbaar.

Vervoerders die op de Waddeneilanden elektrische bussen gaan inzetten, kunnen meer punten scoren bij de beoordeling van de provincie. Ook is het de bedoeling dat de OV-chipkaart met de invoering van de nieuwe concessie eindelijk naar de Waddeneilanden komt. Tot nu toe was het nog steeds niet mogelijk met de chipkaart te reizen op de eilanden.

Eerder voegde de provincie Fryslân de concessies Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog al samen, die nu tegelijk met ‘ZOWAD’ afloopt. Dan moet de hele provincie één concessiegebied worden.

-- Advertentie --