Categorieën
Algemeen

OV-Concessie ZO-Fryslân en Wadden naar Arriva

De openbaar vervoersconcessie ‘ZOWAD’, Zuidoost-Fryslân, Vlieland, Terschelling en Ameland, is vandaag door de Provincie Fryslân gegund aan Arriva. Die maatschappij rijdt momenteel ook in Noord- en Zuidwest Fryslân.

In maart van dit jaar kwam de provincie met de eerste concepteisen voor de concessie, die eind volgend jaar van start gaat. Vervoerders kregen na het definitief worden van deze eisen tot eind oktober de tijd om in te schrijven.

Begin vorige maand werd duidelijk dat Connexxion, EBS, Qbuzz en Arriva zich ingeschreven hadden voor de concessie. Qbuzz rijdt momenteel nog in Zuidoost-Fryslân, Arriva op Vlieland, Terschelling en Ameland. Deze twee concessies zijn nu samengevoegd en vandaag gegund aan Arriva.

Arriva heeft de provincie onder andere toegezegd dat alle nieuwe bussen, in totaal 80 stuks, voorzien zullen worden van 4G-WiFi hotspots en USB-oplaadpunten. Op de Waddeneilanden gaat het bedrijf met nieuwe elektrische bussen rijden.

Het bedrijf denkt, nu het zowel het bus- als het treinvervoer in de hele provincie Fryslân in handen heeft, de dienstregeling voor de passagiers veel gunstiger kan worden.

“Arriva is 17 jaar geleden in het Noorden begonnen met haar activiteiten in Nederland. Daarom is het extra bijzonder dat we deze concessie weer hebben teruggewonnen. Een compliment aan de medewerkers die hard hebben gewerkt om een mooi en concurrerend aanbod neer te leggen”, stelt Anne Hettinga, voorzitter van de Raad van Bestuur van Arriva Nederland.

De nieuwe vervoerder gaat in Zuidoost-Fryslân in december 2016 van start, op de eilanden is dit januari 2017. De concessie loopt in eerste instantie tot 2020, met een mogelijke verlenging tot 2022. Voor die periode is een budget van €12,5 miljoen per jaar beschikbaar.

Eerder voegde de provincie Fryslân de concessies Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog al samen, die nu tegelijk met ‘ZOWAD’ afloopt. Dan moet de hele provincie één concessiegebied worden.

-- Advertentie --