Arie Visser - KNRM

Druk jaar voor de KNRM achter de rug

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, KNRM, heeft een druk jaar achter de rug. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de organisatie.

De KNRM beschikt tegenwoordig over 45 reddingstations aan de Nederlandse kust en werkt nog altijd met vrijwilligers en op basis van giften en de steun van inmiddels 92.000 donateurs. Zo’n 50 mensen zijn in vaste dienst van de KNRM, waaronder de 10 schippers van de grootste reddingboten uit de vloot.

In 2015 moesten de ruim 1.300 vrijwilligers 2.332 keer in actie komen, iets vaker dan de 2.238 acties van 2014. In totaal werden er 99 dieren en 3.630 personen gered. Sinds de start van de telling in 1824 heeft de KNRM tot nu toe 102.630 personen weten te redden.

Het merendeel van de acties (1.723) betrof het verlenen van assistentie of het redden van mensen. Ook werden er afgelopen jaar 156 zoekacties gedaan, iets minder dan in 2014. 39 keer was er loos alarm en 61 keer moesten personen om medische redenen geëvacueerd worden. Tot slot borg de KNRM in 2015 11 stoffelijke overschotten en vervoerde het 63 keer gewonden over het strand.

Veruit de meeste acties vonden plaats in de zomermaanden en met niet al te veel wind, namelijk kracht 3 en 4. Maar 6% van de acties vond plaats bij weersomstandigheden met wind harder dan 6Bft.

Ook op Terschelling was de KNRM afgelopen jaar drukker dan in 2014. Zo werden de redders 51 keer opgeroepen voor patiëntenvervoer naar de wal, in 2014 was dit nog 46 keer.

Het totaal aantal acties, inclusief patiëntenvervoer, kwam voor station West-Terschelling vorig jaar uit op 82, tegenover 59 in 2014. Station Paal 8 had het iets rustiger dan een jaar eerder, de vrijwilligers van dat station moesten 14 keer uitrukken. Dat was een jaar eerder nog 24 keer.

Naast de 45 reddingstations, beheerde de KNRM afgelopen jaar ook de 10 strandposten op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en in Wassenaar. Gezamenlijk kwamen de Lifeguards 1.749 keer in actie afgelopen zomer.

Station Ameland-Ballumerbocht voert de lijst van meeste acties aan, met 170 stuks totaal. Het merendeel hiervan betrof patiëntenvervoer, namelijk 157 keer.

Het volledige jaaroverzicht in cijfers, met nog veel meer wetenswaardigheden, is hier te downloaden.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --