Categorieën
Algemeen

Concessie OV definitief naar Arriva

Vervoersbedrijf Arriva krijgt de openbaar vervoersconcessie ‘ZOWAD’ definitief gegund. Concurrent Qbuzz stopt de bezwaarprocedure.

In december vorig jaar maakte de provincie Fryslân bekend de concessie voor het openbaar vervoer in Zuidoost-Fryslân en op Vlieland, Terschelling en Ameland (ZOWAD) te gunnen aan vervoerder Arriva.

Concurrent Qbuzz, momenteel actief als vervoerder in Zuidoost-Fryslân, maakte bezwaar tegen die beslissing. Dat proces zet het dochterbedrijf van de NS nu stop, meldt OV Pro. Zowel de provincie als het vervoersbedrijf willen niet zeggen waarom Qbuzz aanvankelijk protesteerde.

Omdat Qbuzz de enige partij was die bezwaar maakte tegen de gunning, houdt het intrekken van dat bezwaar in dat de concessie nu definitief aan Arriva gegund zal worden. Daarmee krijgt het in Heerenveen gevestigde bedrijf het openbaar vervoer in de hele provincie Fryslân in handen, zowel op de weg als op het spoor.

Voor de concessie zal Arriva zo’n 80 nieuwe bussen aanschaffen, die allemaal voorzien worden van WiFi en USB-oplaadpunten. Het bedrijf heeft daarnaast toegezegd op de eilanden elektrische bussen in te gaan zetten.

Op de eilanden gaat de vernieuwde concessie in januari 2017 van start, in Zuidoost-Fryslân al in december van dit jaar. De concessie loopt tot 2020, met een mogelijke verlenging tot 2022. Per jaar is er een budget van €12,5 miljoen beschikbaar.

De provincie Fryslân heeft het voornemen de provincie samen te voegen tot één grote concessie na 2020/2022. Nu Arriva zowel ‘ZOWAD’ als Noord- en Zuidwest Fryslân heeft gewonnen, is dit eigenlijk vanaf begin volgend jaar al het geval.

-- Advertentie --