Categorieën
Algemeen

Taxatie grond eilanden in orde

Er is niets mis met de methode waarop grond op de Waddeneilanden wordt getaxeerd. Dat heeft minister Blok van Wonen aan de Tweede Kamer laten weten.

Eigenaren van vakantiewoningen op de Wadden hadden daarover geklaagd bij de overheid. Over de grond onder vakantiewoningen op de eilanden wordt al jarenlang gediscussieerd. In eerste instantie wilde Staatsbosbeheer, eigenaar van de meeste grond, de erfpacht met tientallen tot soms honderden procenten verhogen.

Na jaren getouwtrek tussen de huisjeseigenaren en Staatsbosbeheer, werd met hulp van de Rijksoverheid en de gemeenten besloten dat grond die geen recreatieve, cultuurhistorische of natuurlijke functie meer had verkocht moest worden.

Maar dat proces verloopt moeizaam. De huisjeseigenaren vinden bijvoorbeeld dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond op de eilanden veel te hoog waardeert. Uit onderzoek van de minister blijkt nu dat dit niet het geval is.

De minister liet onderzoek doen door twee professoren van de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Amsterdam naar de door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gehanteerde methode.

Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikte methodes voor taxatie van de grond acceptabel zijn. De onderzoekers hadden wel enkele opmerkingen, die inmiddels door het RVB zijn verwerkt door wijzigingen in het proces aan te brengen. Volgens de minister is het effect van deze wijzigingen op eerder uitgevoerde taxaties te verwaarlozen.

Kamerbrief Over Validatie Waarderingsmethode Rvb Erfpacht Waddeneilanden

De Beoordeling Van de Rvb Taxatiemethode Op de Waddeneilanden

-- Advertentie --