Categorieën
Algemeen

‘Vluchtelingenboot’ Oerol aangehouden door marechaussee

De speciale ‘vluchtelingenboot’ waarmee mensen dit jaar naar Oerol kunnen varen, is eerder deze week op de Waddenzee aangehouden door de marechaussee. Dat melden verschillende media.

Bezoekers van Oerol kunnen dit jaar kiezen een boottochtje te maken met Rederij Lampedusa. De rederij bezit een oude vluchtelingenboot, waarmee in 2013 217 Eritreeërs en 65 Ethiopiërs probeerden de overtocht te maken vanuit Egypte naar Lampedusa. Ze werden onderschept door de Italiaanse kustwacht.

Sinds 2015 maakt de rederij tochtjes met de boot met een bemanning die deels bestaat uit oud-vluchtelingen. Tijdens Oerol is dit een 22 jarige man afkomstig uit Eritrea.

Afgelopen woensdag kwam de marechaussee langszij, nadat melding was gemaakt van een vluchtelingenboot op de Waddenzee. Uit controles bleek vervolgens dat de voorlopige verblijfsvergunning van de man uit Eritrea inmiddels was verlopen.

De eigenaar van het schip, kunstenaar Teun Castelein, wist uit te onderhandelen dat de marechaussee het bemanningslid niet ter plekke al in hechtenis nam. Hij mag zijn taken op Oerol afmaken en moet zich na afloop melden bij de vreemdelingenpolitie in Amsterdam.

Een overtocht met de vluchtelingenboot duurt zo’n vier uur en is de komende week elke dag te boeken bij Oerol. Het festival is vandaag officieel van start gegaan.

-- Advertentie --