1666 VR app

Brandlaag 1666 zichtbaar gemaakt

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling heeft gisteren de originele brandlaag uit 1666 voor museum het Behouden Huys onthuld.

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Engelsen voor de kust van Vlieland en Terschelling 170 koopvaardijschepen in brand staken en ook op de twee eilanden enorme verwoestingen aanbrachten. West-Terschelling werd destijds grotendeels platgebrand.

De Stichting 1666-2016 is al het hele jaar bezig met het herdenken van deze ramp, die in de geschiedenisboeken nooit veel aandacht kreeg. Op 19 augustus start er een officiële herdenkingsweek op zowel Vlieland en Terschelling, waar onder andere Commandant Nederlandse Zeestrijdkrachten Luitenant Generaal R. Verkerk aanwezig zal zijn.

Naar aanleiding van het herdenkingsjaar is er onderzoek gedaan naar de bodem onder West-Terschelling. Hieruit bleek dat de originele brandlaag uit 1666 nog zichtbaar is.

Met bijdrages van de Gemeente Terschelling, Stichting Sporen in het Zand, Stichting 1666-2016 Terschelling en Familiefonds Eschauzier is deze brandlaag nu zichtbaar gemaakt middels een glazen plaat in de stoep voor museum het Behouden Huys op West-Terschelling. De locatie zal nu ook dienen als monument ter herinnering aan de ramp.

Eerder al kwam de organisatie achter het herdenkingsjaar met een speciale VR-app om de ramp te kunnen herbeleven.

Onthulling 1666
Foto: VVV Terschelling
Onderwerpen
 
-- Advertentie --