Categorieën
Algemeen

VR-app en bril 1666 voor scholen Vlieland en Terschelling

De Stichting 1666-2016, die dit jaar de ramp van 1666 herdenkt, heeft vorige week een Virtual Reality app gepresenteerd.

De vaak vergeten ramp van 1666 wordt dit jaar uitgebreid herdacht op zowel Vlieland als Terschelling. Op 19 augustus, 350 jaar geleden, kwam Schout bij Nacht Holmes met zijn Engelse vloot tussen de eilanden Vlieland en Terschelling door varen om vervolgens dood en verderf te zaaien.

“Eerst werd de Nederlandse Handelsvloot in brand gestoken, waarbij 2000 landgenoten het leven lieten. Vervolgens gingen de Engelse soldaten aan land op West-Terschelling om het dorp te plunderen en in brand te steken. Nagenoeg alle huizen werden tot aan de grond afgebrand, een desolaat eilander bevolking achterlatend met een grote maatschappelijke en financiële ramp”, licht de organisatie de gebeurtenissen toe.

“Zet deze rampen in de huidige tijd en het zou beslist (en op zijn minst) de openbare condoleances van President Obama opleveren. Men was er niet trots op. Een grote nederlaag en onze held Michiel De Ruyter was immers nergens te bekennen. De vergelding zou een jaar later komen toen de Nederlanders de Thames op voeren en bij Chatham de Engelse oorlogsvloot ‘die daar veilig’ voor anker lag, een zware slag toebrachten, waarbij er zelfs een complete oorlogsbodem buit werd gemaakt. De achtersteven daarvan staat nog steeds in het Rijksmuseum.”

Als onderdeel van het herdenkingsjaar heeft de organisatie een VR-app laten maken. Speciaal voor dit scholenproject is een Virtual Reality video gemaakt. “Friso Booij, een Terschellinger student aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, heeft samen met zijn medestudenten maanden aaneen gewerkt aan deze applicatie, als eindexamenproject”, laat de Stichting weten.

De app is gemaakt om 3D door middel van de Google VR bril te worden bekeken, waardoor de kijker zich letterlijk midden in de gebeurtenissen van 350 jaar geleden waant. Friso en zijn team hebben hulp gekregen van historicus Anne Doedens, de mede-auteur van het boek ‘1666 ’t Vlie brandt’, waardoor geheel recht wordt gedaan aan de historische feiten.

Afgelopen week werd de app officieel gelanceerd. Hiervoor was van elke Terschellinger basisschool een leerkracht en een leerling uitgenodigd bij het Zeeliedenmonument op West. Als verrassing deelde de Stichting daarbij ook de benodigde VR-brillen uit, zodat de scholen optimaal kunnen genieten van de app.

1666 VR app

 

1666 VR app

-- Advertentie --